Ostara - Whispers to the Soul

Edesmenneen Strength Through Joyn tuhkasta syntynyt Ostara on ennättänyt jo toiseen isompaan julkaisuunsa. Secret Homeland CD:llään yhtye keräsi runsas vuosi sitten kehuja kehujen perään. Ennen käsissäni olevaa 10":sta Ostara ehti julkaista jo yhden 7":n sitten Secret Homeland debyyttinsä.

Artisti: Ostara
Formaatti: 10"
Levy-yhtiö: Eis & Licht
Julkaisuvuosi:

Reilun puolenvuoden takainen 10" sisältää neljä uutta kappaletta. Näiden lisäksi levyllä on kaksi keikalta nauhoitettua biisiä, joista toinen, The Reckoning, onkin Secret Homelandin kuulleille tuttu. Ensivaikutelma levystä on, että Richard Leviathan kumppaneineen on kulkenut kauas Strength Through Joy -aikaisista suorista Death In June vaikutteista. Niille, joille orkesterin CD kuulosti jo liian popahtavalta, Whispers to the Soul on vielä vaikeampi pala sulatettavaksi. Ostaran kohdalla voi olla välillä epäselvää missä määrin heidän musiikistaan voidaan puhua neofolkina, niin vahvasti koettelee Ostara genrensä rajoja.

Oikeastaan vain levyn A-puoli ansaitsee varauksettomia kehuja. Kaikista sen kolmesta kappaleesta kuulee, että ne ovat ajan kanssa tehtyjä ja sovitettuja. Levyn parhaimmiksi biiseiksi nousevat avausraita The Trees March North ja sitä seuraava Never Weep. A-puolen päättävä Overworld on puolestaan melkein slovari, mutta kaikesta huolimatta toimiva kappale, joka kasvaa loppua kohden. Toisen puolen aloittava Divine Wind tuntuu edellä mainittuihin biiseihin verrattuna pelkältä sekavalta täyteraidalta. Ja hieman turhaa The Reckoning:in liveversiota seuraava rytmivoittoinen päätösbiisi The Marble Cliffs toimisi paremmin studioversiona, sillä konserttisoundit eivät tee sille täyttä oikeutta.

Jos et saa enää tätä 10" käsiisi, niin yhtyeeltä on näinä päivinä tulossa uusi, Kingdom Gone-nimeä kantava pitkäsoitto. Tämän 10":n ohella se on ainakin minulle yksi pakkohankinnoista.

Jaakko Penttinen