Orplid - Nächtliche Jünger

Kauan odotettu Orplidin toinen pitkäsoitto on juuri ilmestynyt Eis & Lichtin kotikaupunkia Dresdeniä ja koko Itä-Saksaa vaivaavista tulvista huolimatta. Nächtliche Jünger on kaikkien odotusten arvoinen. Se vie bändiä ja koko neofolk-genreä uusille, tuntemattomille poluille. Frank Machaun säveltämät kappaleet ja Uwe Nolten sanoitukset ja vahva, karismaattinen laulu raikuvat nyt hienommin ja vahvemmin kuin koskaan aiemmin.

Artisti: Orplid
Formaatti: 2x10"/ CD
Levy-yhtiö: Eis & Licht / Prophecy
Julkaisuvuosi: 2002
Kokonaiskesto: 58 min.
Painos: LP 500 kpl.

Lyhyen akustisen intron jälkeen tuleva Erzengel Michael on yksi parhaita tähän mennessä kuulemiani Orplid-kappaleita, jonka hienon mahtipontisessa kertosäkeessä Uwe Nolte osoittaa laulajan taitonsa. Seuraavassa Auf unbekanntem Pfade:ssa tunnelma vaihtuu arkkienkeli Mikaelin melankolisuudesta melkeinpä suoranaiseen iloisuuteen. Später Tag:ille on puolestaan ominaista unenomaisesti soivan sähkökitaran ja loppua kohden voimistuvien rumpujen avulla rakennettu tausta. Levyn nimibiisi Nächtliche Jünger alkaa jännästi nakuttavalla rytmillä ja sen lisäksi biisin ytimen muodostaa puhelaulu, kitaran puuttuessa kappaleesta kokonaan. Lumipeitteen alla olevasta, kevättä odottavasta maasta kertovan Winternacht:in nimi ilmentää hyvin levyn kokonaistunnelmaa ja kappaleen loppupuolella on upea, kylmiä väreitä aikaansaava huipennus, jonka olisin kuullut mielelläni useammankin kerran. Sitä seuraavassa Das Mädchen aus der Fremde:ssä Schilleriltä lainattu teksti jatkaa yhtyeen saksalaisille lyyrikoille osoittamaa arvostusta, paljastaen samalla mistä Uwe Nolten kiitostakin saaneet sanoitukset vaikutteensa ammentavat. Kappaleen naislaulu tosin kuulostaa Noltin karismaattisten esitysten jälkeen hieman valjulta. Im Schatten der Queste jatkaa Später Tagin tunnelmissa ja Stille:ssä yhtyeen tyylille outo laulumelodia saa ihmettelemään kappaleen säveltäjää, mistä ei löydy kuitenkaan mitään tietoa levyn kansista. Seuraava Söhne des Ares on yksi levyn parhaista ja samalla menevimmistä kappaleista – Orplidia upeimmillaan. Rankempaa levyä odottaneet saavat biisistä lohtua suruunsa. Rauhallisesti soivan Abendstern:in jälkeen tuleva, metsäkappeliin unohtuneesta, yksinäisestä ja maailman puolesta itkevästä Marian kuvasta kertova Maria on Erzengel Michaelin ja Söhne des Aresin ohella todellinen helmi, niin sanoituksellisesti kuin sävellyksellisestikin. Levyn viimeistä kappaletta, kovin saksalaisen kuuloista Inneres Heer:iä edeltävä Auferstehung on ehkäpä ainoa hieman heikompi lenkki muuten täydellisellä levyllä.

Nächtliche Jünger, joka on yhtyeen ensimmäistä pitkäsoittoa eheämpi kokonaisuus, on Orplidin seesteisin julkaisu. Viimeistään tämän levyn kautta saksankielisen neofolkin eittämätön ykkösbändi osoittaa kuuluvansa samaan sarjaan genren supernimien, kuten Death In Junen ja Current 93:n kanssa. Toivottavasti yhtye ei ole kuitenkaan Nächtliche Jüngerin myötä täysin hylännyt sen pienemmille julkaisuille ominaista rajumpaa soundia. Uskon, että tämä levy merkitsee vain yhtä upeaa etappia loistavan bändin kunnianhimoisella uralla, josta useammatkin yhtyeet saisivat ottaa biisin- ja levyn tekemisen suhteen oppia.

Jaakko Penttinen