Operation Cleansweep - JerUSAlem

Harvakseltaan levyjä julkaiseva Operation Cleansweep kuluu saksalaisen voimaelektroniikan kiinnostavimpiin artisteihin, joiden joukossa se lunasti paikkansa jo niin ikään Tescon kautta julkaistulla debyytillään Powerhungry. Ensikuuntelun jälkeen yhtye tuntuu luottavan JerUSAlemilla samoihin elementteihin kuin aiemminkin: mataliin rytmeihin ja bassovoittoiseen soundiin sekä ennen kaikkea poliittisesti epäkorrekteihin sampleihin.

 

Artisti: Operation Cleansweep
Formaatti: LP
Levy-yhtiö: Tesco
Julkaisuvuosi: 2001/2
Kappaleita: 6

Levyn aloittava House of his Promise käynnistyy voimaelektroniikka bändeille tyypillisellä analogisella rutinalla ja sen avulla rakennetulla rytmillä, joka muuttuu aina hetkeksi sirisevämmäksi. Invisible Empire puolestaan alkaa levottomalla englanninkielisellä samplella, joka on varmaankin napattu yhden amerikkalaisen wanna-be-ku-klux-klan -järjestön tervetuloseremoniasta. Kappale jatkuu tavanomaista PE-melua metallisemmalla kolinalla sekä löysällä rytmillä, jonka päällä on perinteistä rutinaa. Levyn onnistunein biisi on a-puolen päättävä YHWH’s Law, jonka junttaava rytmi toimii juuri yksinkertaisuutensa vuoksi niin erinomaisesti. B-puolen kaksi ensimmäistä kappaletta jatkaa pitkälti samalla linjalla mihin kolmessa ensimmäisessä kappaleessa jo tottui. The Light of the World on rakennettu hieman korkeamman perusäänen varaan ja sitä seuraavassa White Father:issa, joka on mielestäni levyn heikoin kappale, kaipasinkin jo hieman muita ääniä kuin sitä samalla tavalla soivaa analogista syntetisaattoria. Levyn viimeinen kappale, Days of Captivity, esittelee taas yhden amerikkalaisen, leveällä etelän murteella puhutun samplen, jonka teema käsittelee samaa aihetta kuin Invisible Empire. Musiikillisesti kappale on levyn monipuolisin, mutta itse asiassa juuri sen vuoksi siitä puuttuukin jotain olennaista, mikä syntyy vain yksinkertaisuudesta ja toistosta.

Vuosina 1996-99 nauhoitettu Jerusalem on saatu vasta nyt pari vuotta myöhemmin kaiverrettua vinyylille. Tämä ei kuitenkaan haittaa sillä levyn sisältämä musiikki toimii loistavana esimerkkinä siitä, mitä on toimiva ja samalla perinteitä kunnioittava voimaelektroniikka. Lopuksi mietityttää vielä eräs kysymys, mihin on kuitenkin turha odottaa löytävänsä vastausta, eli mitä Operation Cleansweep käyttämillään sampleilla haluaa sanoa? Onko tarkoituksena kritisoida yhdysvaltoja tekopyhyydestä, mihin levyn Jumalan miekkaa kuvaava kansikin viitannee, vai seisooko yhtye oikeasti sampleissa esitettyjen näkemysten takana?

Jaakko Penttinen

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot