Michael Northam - Suhina

Onko kukaan muu huomannut kuinka drone- ja experimental-piireissä tuntuu tulevan vastaan epäsuhtaisen paljon Suomi-viitteitä, suomenkielisiä sanoja, sekä tietenkin suomalaisia artisteja? Michael Northam ei ole suomalainen, mutta oppi Suomen matkallaan sanan "suhina", nimenomaan merkityksellä "tuulen suhina puissa". Tästä ajatuksesta syntyi sitten pikku hiljaa ääniprojekti "Suhina", joka tulkitsee puissa suhisevan tuulen ilmiötä ja sen kokemusta. Teosta on työstetty pikku hiljaa Suomessa, Virossa, Belgiassa, Ranskassa ja Intiassa.

Artisti: Michael Northam
Formaatti: 10"
Levy-yhtiö: Drone Records / Substantia Innominata
Julkaisuvuosi: 2009
Painos: 500 kpl.

Kappaleita: 2

Lopputulos on orgaanista ja monikerroksista dronea joka tuntuu erittäin paljon elävän monella taholla. Northamin tulkinta suhinasta on kirkasta ja heleää. Mukana on paljon soittimia, ja äänikerrokset keskittyvät kuitenkin keski- ja yläalueille. Valoisan kaunista ja rentouttavaa, hieman Alio Dien tyyliin. Mielenkiintoista kyllä, minulle tämä ei tuo lainkaan mieleen tuulen suhinaa puissa, pikemminkin kirkkaan auringonpaisteen kylmänä syys- tai kevätpäivänä.

Minun on myönnettävä että Suhina ei omaan korvaani juuri erotu Drone Recordsin tuotannon riveistä, vaikka ei se huonokaan ole. Tämä on sitä "tyypillistä Drone-matskua".

John Björkman


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot

I sometimes wonder why there seem to be so many references to Finland, Finnish words and of course Finnish artists in the drone / experimental music scenes? Michael Northam is not a Finn, but on a trip to Finland he learned the word "suhina", in it´s specific context of "the sound made by wind through the trees". This idea gave birth to a sound project, "Suhina", interpreting the phenomenon of wind blowing through the trees and interpreting it. The piece has been gradually worked on in Finland, Estonia, Belgium, France and India.

The end result is an organic and multi-layered drone which feels very much alive on many levels. Northam´s interpretation of "suhina" is bright; the sound layers concentrate in the mid and high sound spectra. It is light and relaxing, somewhat similar to Alio Die. Interestingly, this does not remind me of the sound of wind in trees at all, rather it makes me think of bright sunshine on a cold spring or autumn day.

I must admit that Suhina, although not bad, does not stand out among Drone Records releases either. This is very much "typical Drone-material".

John Björkman