Des Esseintes / Negru Voda - split

Tämä jo vuonna 2001 julkaistu yhteislevy on arvosteltavana, koska sitä on vielä hiukan saatavilla, ja se kannattaa hankkia kun vielä voi. Sen aloittaa (siis heti sitten kun kuulija on keksinyt kumpi puoli on kumpi) des Esseintesin todella vahva, raskaan rytminen King of the Jungle. Kappaletta hallitseva hidas biitti on juuri tanssittavan rajoilla, sen päälle tulee kausittain yksi vahvasti kyllästetty karjaisu, ja kokonaisuus katkaistaan pariin kertaan hitaalla osiolla jossa "Swedish Tiger" (siis Teddybears STHLM-yhtyeen Patrik Arve) huutaa kappaleen nimilausetta.

 

Artisti: des Esseintes & Negru Voda
Formaatti: 10"
Levy-yhtiö: Fin de Siècle Media
Julkaisuvuosi: 2001
Painos: 700 kpl.
Kappaleita: 4

Lopputulos on huimaavan tiukkaa tavaraa, ja sen ainoa todellinen vika on, että sen jälkeen des Esseintesin toinen kappale, kolkkoja metallikolinoita ja hyvin hidasta massiivista bassoiskua käyttävä Fragments ei pääse täysin oikeuksiinsa. Myös se on nimittäin erinomainen, edustaen ehkä hieman tutumpaaa des Esseintes-linjaa.

Negru Vodan avaus on selkeästi rauhallisempi, mutta samalla ahdistavampi. Kappaleista ensimmäinen, The Mine Shaft on kaikuva ja varsin minimalistinen. Se on artistille hyvin tyypillistä hidasta kalmaindustriaalia, jossa on vaimeita mutta selkeästi erottuvia puhesampleja. Toisena soiva The Drill on - vauhtiin päästyän - nopeatempoisempi ja sisältää monipuolisemman melodian. Se myös vakuuttavasti haastaa King of the Junglen levyn parhaan kappaleen paikasta. (Riippuu kuuntelukerasta ja mielentilasta kumpi voittaa.)
Kaikissa neljässä biisissä olisi hieman, mutta vain hieman, hiomisen varaa: Fragments loppuu turhan venytetysti, ja sama koskee The Mine Shaft:in alkamista. The Drill olisi mielestäni kaivannut vielä bassoisempaa miksaustasoa. Ja King of the Jungle:n alusta käynnistyvän taustarummutuksen tunnistaa liian helposti lähteestään (George S. Clintonin kappale A Taste of Things to Come elokuvasta Mortal Kombat) olevaksi. Nämä ovat kuitenkin pelkkiä pieniä siloittelukysymyksiä joiden ei pidä viedä huomiota pois siitä että kyseessä on todella kova kiekko, niin laadultaan kuin teholtaankin. Jos ette tajuneet ostaa tätä Peter Nyströmiltä Turun keikalla (08/05/04) on syytä katua raskaasti ja tilata se heti ennen kuin on liian myöhäistä.

Jiituomas


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot

This split-10" was published in 2001, but it's being reviewed now because there are still some copies apparently left, and it's something you really should get while you still can. It starts (well, as soon as you can figure out which side is which) des Esseintes' really strong, rhythmic King of the Jungle. The slow beat dominating the piece is just on the edge of being danceable. On top of that there's a periodically repeating saturated growl, and the entire structure is broken a couple of times with a slow segment during which "Swedish Tiger" (Patrik Arve of Teddybears STHML, that is) shouts out the title sentence of the track.

The result is an amazingly powerful piece, and the only true flaw in it is that after it, the following track, a piece utilizing gloomy clanging metal and a very slow bass beat, called Fragments, doesn't stand a chance. That's a shame, because it too is an excellent track, representing the more familiar side of des Esseintes.

Negru Voda opens with a clearly more tranquil, yet oppressive feel. The first of the two tracks, The Mine Shaft, is quite minimalist but with a strong echo. It's an example of the artist's typical blend of slow death industrial with low-key but clear vocal samples. The second piece, The Drill, is - after it gets into full gear - faster in tempo and has a more complex melody. It's also a very strong contender with King of the Jungle for the best track on the record. (Depends on time and state of mind which one wins.)

All four pieces could be slightly, but just slightly, improved. Fragments has a bit too stretched ending, and the same can be said of the beginning of The Mine Shaft. The Drill would have benefited from an even more bass-heavy production. And the source of the background beat that opens King of the Jungle is too easy to recognize (George S. Clinton's A Taste of Things to Come from the movie Mortal Kombat). But those are just polishing details, and should not distract you from the fact that this is an incredibly intense record, both quality- and impact-wise. If you weren't smart enough to buy it from Peter Nyström when he played in Turku (May 8th, 2004), you should regret a lot - and immediately order yourself a copy.

Jiituomas