Negru Pulse - Madeira

Negru Pulse-nimestä saattaa industrialin tuntija arvata että kyseessä on Negru Vodan (ent. Megaptera) ja Moljebka Pvlsen yhteisprojekti. Molemmilla projekteilla on erittäin omanlainen tyylinsä, mutta molempien liikkuessa omalla tavallaan jossakin noisen ja ambientin välimaastossa yhteistyön voisi kuvitella toimivankin.

 

Artisti: Negru Pulse
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Old Europa Cafe
Julkaisuvuosi: 2003

Kokonaiskesto:
60:40
Kappaleita: 2

Levy alkaa selkeän Moljebka Pvlsemaisesti pehmän leijailevilla droneilla, joissa on hyvin miellyttävä, paksun täyteläinen ja sykkivä ääni. Ääni liukuu pehmeästi paikasta toiseen, ja vasta ensimmäisen yhdeksän minuutin jälkeen Peter Nyströmille ominaiset konkreettisemmat äänet alkavat tulla esiin taustalla. Muutokset säilyvät hienovaraisina ja musiikki pääosin rauhallisen seesteisenä vielä pitkään kunnes viidentoista minuutin kohdalla erilaiset radio- ja hälyäänet sekä sähköiset pulssit ottavat vallan.

Toinen kappale kulkee periaatteessa eri perin kuin ensimmäinen; se alkaa voimakkaammin rituaalimaisin rytmein, siirtyäkseen voimakkaasti tuulahtelevaan, jokseenkin ahdistavaan ja jopa aavemaiseen ambientiin. Josefsson ja Nyström ovat molemmat velhoja omalla sarallaan oli kai alusta alkaen ilmiselvää etteivät he yhdessä voi saada aikaan muuta kuin jotain todella hienoa. Josefssonin upeasti aaltoilevat dronet ja Nyströmin tapa taidokkaasti käyttää konkreettisia ympäristö-ääniä täydentävät upeasti toisiaan. Levy on kauttaaltaan erittäin monivivahteinen ja nautittava. Kenties kuulija joka ei tunne artistien tyylejä entuudestaan ei osaa arvostaa teosta samalla tavalla, mutta dronejen tai konkreettisemman ambientin ystävälle tämä on varsinainen herkkupala. Miinuspisteitä tosin Old Europa Cafelle tylsästä kansitaiteesta.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot