Navicon Torture Technologies - The Church of Dead Girls

New Yorkilainen Navicon Torture Technologies on luonut tekemälleen musiikille aivan oman termin: power romance. Syy tähän on että NTT:n aiheet ja inspiraatio tulevat ilmeisesti artistin omasta rakkauselämästä. Jos näin on, niin miesparkaa ei ole tainnut kovasti onnistaa kyseisellä elämän saralla, sen verran sairasta meininkiä ainakin Church of Dead Girls sisältää.

Albumilla yhdistyy paljon eri vaikutteita, joista heti ensimmäisinä mieleeni nousevat Brighter Death Now ja IRM (kappaleella ..And Angels Hone their Hooked Beaks upon My Open Chest Cavity kuullaankin IRMin Martin Bladhin vokaaleja). Introspektiivistä ja tuskaista angstimeteliä. Mukana paljon kidutukseen ja hyväksikäyttöön viittaavia äänisampleja. Ne yhdistettynä tietoon levyn teemojen henkilökohtaisuudesta luovat häiritsevän ja todella ahdistuneen vaikutelman.

Artisti: Navicon Torture Technologies
Formaatti: 2CD
Levy-yhtiö: Malignant
Julkaisuvuosi: 2003
Soittoaika: 64:34 + 69:21
Kappaleita: 12 + 8

Jotenkin minuun puree juuri tällainen sisäänpäinkääntynyt, henkilökohtaista sisäistä tuskaa käsittelevä voimaelektroniikka, kuten juuri vaikka NTT ja IRM, paljon paremmin kuin yhteiskunnallisilla ja poliittisilla teemoilla ratsastava. Ja vaikka henkistä vinksahtaneisuutta, seksuaaliperversioita ja raiskausta käsittelevää voimaelektroniikkaakin löytyy pilvin pimein, onnistuu NTT tulemaan jotenkin paljon lähemmäksi ja olemaan todentuntuinen ja koskettava. Hyvä keino joka tekee Church of Dead Girlsistä lähestyttävän, ja jopa tuoreen tuntuisen, on että se ei todellakaan ole pelkkää voimaelektroniikkaa, vaan joukkoon on sekoitettu paljon muita aineksia - pehmeitä, ambientmaisia osuuksia, neoklassisia pätkiä sekä ihan kaunista ja melodista laulua, tai joissain kohdissa ennemminkin melodista huutoa. Ne luovat sellaista kontrastia, joka ei anna metelin muuttua puuduttavaksi, vaan muistuttavat sen ahdistavuudesta. Ja meteli ei ole koskaan täysin poissa, vaan kaikkialla ainakin vaimeasti läsnä, tehden levystä koherentin vaihtelevuudestaan huolimatta. Erityisen upeita ovat levyn päättävät eteerisen kaunista naislaulua sisältävä Everything Dies sekä sitä seuraava The Simplicity of Hope, joka on kuin tuskanhuuto kauniin valheellisen valveunen jälkeen.

Levy olisi saattanut kaivata vielä hieman enemmän monipuolisuutta - paikoin meteli pääsee vielä käymään hieman puuduttavaksi. Kuitenkin Church of Dead Girls on erittäin onnistunut teos, se on monipuolinen, yhtaikaa kaunis ja hirvittävä. Ja mikä tärkeintä: se on todellisella tunteella tehty.

John Björkman