Moljebka Pvlse - Irdlirvirisissong

 

Ruotsin eksperimental-skenen tuotteliaimmalta artistilta Mathias Josefsonilta on jälleen ehtinyt ulos uusi kiekko uudelta levy-yhtiöltä. Nyt on vuorossa erittäin kauniisiin, pieniin cd-r -painoksiin erikoistunut Mystery Sea Linjana on jälleen kerran Moljebka Pvlsen tunnetumpi puoli, viileän tyylikäs ambient. Levy alkaa hyvinkin helposti lähestyttävän oloisena, ollen sekä helpointa että (perinteisessä mielessä) kauneinta Moljebkaa.

Artisti: Moljebka Pvlse
Formaatti: CD-R
Levy-yhtiö: Mystery Sea
Julkaisuvuosi: 2005
Painos: 100 kpl
Kokonaiskesto: 65:35
Kappaleita: 1

Tunnelmaa jatketaan seuraava reilu tunti, niin että matkan varrella hiljalleen siirrytään melodioista vaimeaan taustapuheeseen, yms. Tavallaan koko levy on erinomaisesti tehty, mutta jostakin syystä se ei täysin toimi. Ensimmäiset 10 minuuttia ovat aivan loistavia, ja muutenkin pitkin matkaa tulee runsaasti ahaa-hetkiä, jolloin ei voi kuin pysähtyä ihastelemaan teoksen nerokkuutta. Silti jotakin puuttuu - ja olettaisin sen olevan rytmitys. Irdlirvirisissong on niin kertakaikkisen hienovarainen kiekko, että koko tunti sitä on ilman kappalejakoja yksinkertaisesti liikaa. Josefsonilla on useita vielä pitempiä aiempia albumeita, aivan mahtavia sellaisia (Sadalmelik ja Duhka), mutta ne ovat olleet temaaattisesti jakaantuneempia. Tällä kertaa suvantovaiheita ei ole, ja siksi muuten loistava kokonaisuus uuvuttaa kuuntelijansa matkan varrella. Jos albumi olisi jaettu kappaleiksi, siitä olisi pajon helpompi pitää. Nyt se vaatii valtava keskittymistä ja omistautumista kuunteluunsa.

Musiikillisesti mahtava, mutta kovin työläs jaksaa kerralla läpi.

Jiituomas


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot

The most productive artists of the Swedish experimental scene, Mathias Josefson, has once again published a new album on yet another label. This time it's the turn of Mystery Sea, a label specializing in extremely pretty limited-print cd-r:s. The musical style on this occasion is again that of the more familiar Moljebka Pvlse, cold yet stylish ambient. The album starts as surprisingly easy, being both the most simple to access and most (in the traditional sense) beautiful material done by Moljebka. The mood continues for the next hour, so that in time the melodies give way low backgound speech, etc.

The album is essentially very well made, but for some reason it doesn't truly work. The first 10 minutes are brilliant, and along the way there are several moments when one can't just avoid stopping to admire the pure genius of what is happening. Yet something is missing - and I think that something is a rhythm structure. Irdlirvirisissong is so subtle that a full hour of it without suitable breaks between the parts is just too much. Josefson has made several longer albums, magnificent ones (Sadalmelik and Duhka), but those were more clearly thematically segmented. This time there are no resting spaces, and thus the otherwise excellent whole exhausts its listeners along the way. If this album were divided into separate tracks, it would be much easier to like it. Now it requires thorough concentration and dedication to listen to.

Musically great, but very hard to listen completely through.

Jiituomas