Militia - Everything is One

Pitkän tauon jälkeen yksi industrialmaailman suurista klassikkonimistä, ekoanarkistikollektiivi Militia palaa uudella materiaalilla. Tällä kertaa kyse ei ole mistään laajasta erikoispaketista kuten New European Order (3LP), Nature Revealed (2CD boksi) tai The Black Flag Hoisted (2CD boksi), vaan "ihan tavallinen" CD-albumi, erikoiskokoisissa kansissa tosin.

 

Artisti: Militia
Formaatti: CD
Levy-yhti÷: Tactical Recordings
Julkaisuvuosi: 2005

Kesto: 62:27

Kappaleita: 13

Albumin avaava Only Sheep Need a Leader antaa vaikutelman hieman pehmeämmästä ja valoisammasta linjasta, vaikka tutut elementit ovat toki mukana. Seuraava New World View on sitten ihan arkkityypillistä Militiaa: looppaava tausta, pienet marssilaulumaiset syntikkamelodian pätkät ja pääosassa metallirummutus joka on kiehtova yhdistelmä tiukkaa marssirummutusta ja villiä improvisaatiota. Myöskin samplatut sekä itse karjutut äärivasemmistolaiset palopuheet ovat luonnollisesti yhä läsnä.

Everything is One:n uusi suunta alkaa tulla selkeästi esille vasta neljännellä kappaleella They Marked the Path, jossa varsin perinteinen marssirummutus yhdistetään surumielisiin viuluihin - yhdistelmä on kutakuinkin tyylipuhdasta neofolkkia. Saman leiman antaa Vox Populi-kappaleen raivokkaan sotaisaan perkussioon lisätty Lien Haegemanin sopraanolaulu, ja the Nature of It All:illa käytetty torvi tuo peräti mieleen Death in Junen! Tyyliyhdistelmä ei ole lainkaan epäonnistunut, eritoten koska Militian upeilla rytmeillä saadaan aikaan ensiluokkaista "neofolkkia". Kuitenkin jään itse hieman kaipaamaan Black Flag Hoistedin ja New European Orderin pelkistetympää ja kovempaa tyyliä. Militialle ominaiset elementit, ennen kaikkea vailla vertaa olevat rytmit ovat toki tallella, mutta soundia on siistitty ja kokonaisuutta rikastettu musikaalisemmilla aineksilla. Vahva ideologisuus on totta kai myös läsnä, mihin voi suhtautua monella tavalla. Omaan makuuni raivoisa aatteen palo antaa hyvää voimaa taiteelliselle ilmaisulle ja pystyn nauttimaan siitä, vaikka en Militian poliittisia aatteita kannatakaan. Tällä levyllä poliittiseen sanomaan on jälleen sekoitettu paljon myös henkistä puolta (mihin nimikin viittaa).

Everything is One on oikein vahva ja jokseenkin yllättävä levy Militialta. Uusi musikaalisempi ja avautuvampi tyyli kuitenkin karsii ainakin omasta mielestäni pois jotakin Militian taiteellisen vision puhtaudesta eikä tämä yllä Militian parhaiden teosten tasolle.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot