K Meizter - Dark Matters

K. Meizter on toisella sooloalbumillaan saanut nyt kasaan kaiken sen, mihin edellinen levy (Travelling Light, 2006) vasta vihjasi. Dark Matters on erittäin onnistunut yhdistelmä äänimaisemia ja kollaaseja niiden päällä, usein mutta ei läheskään aina hyvin harmonisena. Sen avaa The Last Hurrah pehmeällä matolla, jonka päälle tulee sähköisiä rummuniskuja. Perässä seuraa kerrassaan mainio vanhan Beyond Sensory Experience -materiaalin voimakkaasti mieleen tuova lisä-äänin koristeltu ambient-raita, Internal Features of a Dead Body. Sama BSE-fiilis jatkuu myös seuraavalla raidalla, mutta molempien kohdalla kyse on nimenomaisesti siitä, että niistä näkyy artistin vaikutus toisessa yhtyeessään eikä niistä tule lainkaan vanhan kopioinnin tuntua.

Artisti: K. Meizter
Levy-yhtiö: Old Europa Café
Julkaisuvuosi: 2006

Ja hitaasti hakkaava Recorded for Future Use palauttaakin sitten taas jälleen linjan aivan artistin omaksi. Juuri tuo tietty rytminen hakkaavuus, joka on kuitenkin lopulta vain osa mattoa eikä liian hallitseva, on se piirre joka sitoo koko albumin kasaan. Muutaman vähemmän sykkivän kappaleen mukanaolo ainoastaan korostaa vaikutelmaa, ja niistäkin jokainen ansaitsee selkeästi paikkansa levyllä. Ja kuvio viimeistellään vielä kauniisti lopuksi levyn parhaalla ja pisimmällä raidalla The Past is a Strange Place, jossa muovautuva ambient, puhesamplet ja nopeat rummutuskaaret sulautuvat saumattomaksi kokonaisuudeksi. Kun vielä lisäksi otetaan huomioon levyn erittäin kaunis ja huoliteltu tuotantojälki, ollaan tässä todella vahvoin eväin liikkeellä. Jotakin luokittelun ulkopuolelle asettuvaa, joka on selvästi ambient-peräistä, mutta myös sekä lähestyy elektroakustista musiikkia että sisältää jotakin täysin omaa. Jotakin todella hienoa.

On his second solo album K. Meizter has now achieved all that the debut (Travelling Light, 2006) only hinted at. Dark Matters is a highly successful combination of soundscapes and sound collages on top of them, often but not always in a harmonious manner. It opens with The Last Hurrah, a soft sonic carpet dominated by electric drum beats. Following it is a very fine ambient track with some extra sounds, Internal Features of a Dead Body, which is very much reminiscent of older Beyond Sensory Experience material. The same BSE feel continues on the next track, but with both it's a question of seeing the artist's influence in his different projects, not at all a feel of copying old ideas.

And the slowly beating Recorded for Future Use returns the style into purely K. Meizter's own. That kind of muted rhythmic beat, which is always a part of the base layer and never dominant, is what ties the whole album together into a singular work. That there are a few songs that do not contain it just emphasizes the effect, and each and every one of those deserves its place on the album. The whole thing gets its final refinement on the albums best and longest track The Past is a Strange Place, in which mutating ambient, speech samples and fast drum arcs fuse seamlessly together. When one furthermore takes into account that the album has a very fine production quality, it is obvious that this is a very, very strong work. It is something beyond classification, something with a clear root in ambient but approaches electro-acoustic music and still has something of its very own. Something really wonderful.