Lux Interna - Absence and Plenum

Minulta jäi hankkimatta amerikkalaisen Lux Internan edellinen julkaisu, tämän CD:n ohella ainoa Eis & Lichtillä ilmestynyt. Luottaen levy-yhtiön julkaisujen tasoon otin kuitenkin riskin ja tein kaupat Absence and Plenum:ista.

Sanat tuntuvat pakenevan, kun koetan pukea niihin sen, miltä tämä julkaisu kuulostaa. Levy-yhtiö itse mainostaa yhtyettä Leonard Cohen- ja Johnny Cash -vertauksin. Saattaa olla, että nämä vanhat herrat ovatkin Lux Internan esikuvia, mutta se ei vielä tarkoita, että yhtye itse onnistuisi Cohenilta tai Cashilta kuulostamaan.

 

Artisti: Lux Interna
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Eis & Licht
Julkaisuvuosi: 2002
Soittoaika: 49 min
Kappaleita: 13
Painos: 1000

Itse en voi välttää mielleyhtymää tiettyihin Swansin ja M. Giran tekemiin akustisiin kappaleisiin, sillä Lux Interna ei ole oikein neofolkia siinä mielessä mitä tällä termillä tavallisesti ymmärrän. Levyn yleinen tunnelma onkin hyvin rauhallinen ja viettelevä, ja siitä puuttuu monet neofolkin elementit kuten vahvat rummut. Päällimmäisinä instrumentteina ovat akustinen kitara ja piano sekä Joshuan ja Kathrynin laulut, joista tuleekin neofolkia enemmän mieleen perinteinen gothic-musiikki. Myös levyn sanoitukset kiertävät kaukaa neofolkin kliseet, esimerkiksi Great Mother Emptiness:in tekstit muistuttavat kovasti vanhaa gnostilaista tekstiä Thunder Perfect Mind.

Omia suosikkejani levyltä ovat Current 93:n mieleen tuova Somewhere Behind Sleep, muihin biiseihin nähden hyvinkin kulkevat For an Autumn Girl ja The Parting Song sekä hieman Mazzy Starilta kuulostava Flowers Under Glass. Vaikka levy yllättikin minut aluksi ja vaikka ehdin jo hetkeksi huolestua Eis & Lichtin julkaisujen tason heikentymisestä, niin nyt kappaleet tuntuvat kuuntelu kuuntelulta paljastavan itsensä aivan toisella tavalla. Levy ei ehkä avaudu aivan ensimmäisellä kuuntelukerralla, koska varsinaisia hittibiisejä siinä ei ole. Siitä huolimatta uskon, että lopulta Absence and Plenum palkitsee kärsivällisen kuuntelijan. Yksinkertaisesti kaunis ja omaperäinen levy muiden Eis & Lichtin julkaisujen joukossa.

Jaakko Penttinen

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot