Lingua Fungi & Shrine - Strange Growths / Wander

Tällä split-albumilla kaksi hyvin erilaista ambient-artistia kohtaa erittäin sulavasti. Ensimmäisenä on kotimainen Lingua Fungi, jonka akustisen kitaran ja/tai pehmeän rummun hallitsema, taustoiltaan synkkä maisemointi poikkeaa kiehtovalla tavalla genren valtavirrasta. Strange Growths on sujuvaa jatkoa artistin aiemmille töille, tyylikäs ja todella orgaanisesti soiva. Ja vaikka mukana ei olekaan yhtään God on a Raft of Serpentsin tasoista yksittäistä raitaa, tässä on todella kaunista kokonaisteoksen tuntua, jossa liikutaan raidalta toiseen hyvin kolkoissa tunnelmissa, jotka heleä pinta melkein kätkee alleen.

Artisti: Lingua Fungi / Shrine
Levy-yhtiö: Corvus Records
Julkaisuvuosi: 2008
Kesto: 53:45

Toisena soi bulgarialainen Shrine, jonka senkin aiempi tuotanto on ollut jo hyvin vahvaa. Edellisestä kiekosta (loistava Distorted Legends pt.1 –seiska) on sointi hieman keventynyt ja kliinisyys vähentynyt. Wander-teoksen kahdesta osasta ensimmäinen, There, on hyvää synkkää perus-ambientia, jälkimmäinen, Back, puolestaan tyylilajin ehdoton mestariteos. Siinä on aaltoilua, kellomaisia sointuja ja kauniisti rakentuva melodia, ikään kuin olisi yhdistetty parhaita paloja Caulilta ja tuoreemmasta Raison D’êtresta.

Tämä levy kannattaa hankkia jo pelkästään Back:in takia, mutta siinä samalla saa myös paljon todella hyvää ja monipuolista synkkää ambientia kahdelta erittäin lahjakkaalta artistilta.

This split album sees a smooth meeting of two very different ambient artists.  First of them is the Finnish Lingua Fungi, whose dark material, dominated as it is by acoustic guitar an/or drums, nicely stands out from the mainstream of the genre. Strange Growths is a natural continuation of the artist’s earlier works, stylish and extremely organic-sounding. And while there are no tracks as wonderful as God on a Raft of Serpents included, this album has a very beautiful sense of a whole, of traveling on one track to the next in very gloomy moods that are nearly hidden by the lighter surface. The second artist is Shrine, from Bulgaria, another performer known for very strong earlier works. Since the previous record (the magnificent 7” Distorted Legends pt. 1) the project’s sound has slightly lightened and become less clinical. The first part of Wander, called There, is good basic dark ambient. The second Back, in turn, a masterpiece of the genre. It contains waves, bell-like notes, and a beautifully building melody, like a combination of the best parts from Caul and recent Raison D’être.

This is a record worth purchasing for Back alone, but at the same time one gets plenty of other really good, gloomy ambient from two very talented artists.