Rune Lindblad - Die Stille Liebe

Die Stille Liebe on retrospektiivi ruotsalaisen kokeellisen musiikin edelläkävijän, Rune Lindbladin (1923-1991) töistä. Lindbladin ansioiksi luetaan mm. kahden pitkään erillään olleen kokeellisen musiikin tradition, ranskalaisen musique concrèten ja saksalainen elektronische Musikin ennakkoluulottoman yhdistämisen.

Artisti: Rune Lindblad
Formaatti: 2CD
Levy-yhtiö: Elekron
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 73 min + 74 min
Kappaleita: 7 + 7

Vaikka Die Stille Liebe keskittyy lähinnä 1960- ja 70-lukuun, aloitti Lindblad musiikin tekemisen jo 1950-luvulla. Industrial-musiikin termein ilmaistuna Die Stille Liebe vaihtelee ambientista noiseen. Erityisesti vuonna 1972 - siis muutamaa vuotta ennen Throbbing Gristlea ja Cabaret Voltairea - sävelletty nimikappale Die Stille Liebe sekä samoihin aikoihin tehdyt Associationer, Glacier ja Gryning käyvät paikoitellen vanhan koulukunnan melusta ja voimaelektroniikasta. On myös hämmästyttävää huomata, että Lindblad on kokeillut puhesampleja hyvinkin nykyaikaiseen tapaan jo 1970-luvun alussa. Olisikin kiinnostavaa tietää, miltä tämä musiikki on kuulostanut aikalaisten korvissa ennen kuin industrial-musiikkia oli edes keksitty. Meluisten kappaleiden lisäksi levyllä on myös kenttänauhoituksiin ja kerättyihin ääniin perustuvaa rauhallisempaa materiaalia sekä Kurenniemen kokeiluja muistuttavia elektronisia teoksia. Vaikka industrial-musiikin kuuntelijoille avautuvatkin parhaiten edellä mainitut meluisammat kappaleet, ansaitsee innovatiivinen Musikundervisning erityismaininnan.

Ruotsalaisen Elekronin julkaisema Die Stille Liebe on pienoinen kulttuuriteko, koska Lindbladin musiikkia ei käytännössä ole ollut saatavilla juuri ollenkaan. Musiikin ohella Lindblad on tehnyt pitkän uran kuvataiteiden parissa, ja levyn kansiin onkin kerätty otteita hänen kuvallisista töistään. Levyä voi suositella kaikille elektronisen musiikin historiasta kiinnostuneille sekä nykyisen kokeellisemman industrialin, kuten Nurse With Woundin ystäville.

Jaakko Penttinen

Die Stille Liebe is a look back into the works of a Swedish pioneer of electronic music, Rune Lindblad (1923-1991). Among his credits is, for example, the fearless fusion of two long-separated traditions of experimentalism, the French musique concrète and the German elektronische Musik. Even though Die Stille Liebe concentrates mostly on the 60's and 70's, Lindblad began making music already in the 1950's. In industrial music's terms, Die Stille Liebe contains ambient and noise works. Especially the in 1972 - a few years before Throbbing Gristle and Cabaret Voltaire, do note - composed title track, and its contemporaries Associationer, Glaciär and Gryning, go very close to old-school noise and power electronics. It's also astonishing to note how Lindblad has already in the early 70's experimented with speech samples in a way that sounds very much like the way they're used today. It would be very interesting to know how such music sounded back in its own time, before the invention of industrial music.

In addition to the noisier tracks, the album also contains more tranquil pieces made out of field recordings and collected sounds, as well as electronic compositions that resemble the works of Erkki Kureniemi. Despite the noisy parts being the most easy to approach for a modern listener of experimentalism, a track that deserves a special mention is the innovative piece Musikundervisning.

This collection, published by the Swedish label Elektron, is an act of cultural significance due to the limited availlability of Lindblad's music. In addition to compositions he had a long career in visual arts - some parts of which have been used in the decoration of the record and its liner notes. This is an album that I recommend to all people interested in the history of electronic music, as well as friend of contemporary industrial experimentalists like Nurse With Wound.

Jaakko Penttinen