The Power of a New Aeon, Musical Impressions of the Tarot

Viimeisin luomus Palace of Worms -yhtiön omaperäisten teema-kokoelmien sarjassa. Tarjolla on siis yksi kappale kutakin tarot-korttien Major Arcanaa kohti. kaksitoista niistä on ennen julkaistuja, loput 10 eivät. Takakannesta ei valitettavasti näe, mitkä kuuluvat mihinkin kategoriaan, sillä kaikki vanha materiaali on nimetty teeman takia uudelleen.

Kokoelma
Formaatti: 2CD
Levy-yhtiö: Palace of Worms
Julkaisuvuosi: 2000
Kokonaiskesto: 55:18 + 53:44
Kappaleita: 11 + 11

Siitä huolimatta kyseessä on poikkeuksellisen hyvä kokoelma. Joka ainoa kappaleista asettuu mielikuvallisesti sille valittuun aiheeseen, ja hyvin eri tyylisistä biiseistä on onnistuttu luomaan toimiva melodinen kokonaisuus. Mikä vakuuttavinta, vain murto-osa esiintyjistä on Palace of Wormsille levyttäviä, ja muut edustavat lähes kaikki keskenään eri yhtiöiden artisteja. Sivuprojekien kautta toistoonkin sorrutaan vain kerran (Ontario Blue/Endvra). Näkee sevästi, että paketti on tehty enemmän tyylikkyyttä kuin omien muusikoiden markkinointia ajatellen.

Levyn avaa yleensä mielestäni todella heikko The Soil Bleeds Black uransa ehdottomasti parhaalla kappaleella Juggler. Sitä seuraavat tuulesta, pienistä kolahteluista ja puheesta koostuva 4th Sign of the Apocalypsen hyvin tyylikäs Magician, Conscientia Peccatin hiljaisille rummuile, huminalle ja kuiskauksille rakentuva kaunis High Priestess ja Opera Multi Steelin rehellisen korni gooti-EBM -luomus Bella Donna Imperatrix Mundi ("Empress"), joka ei jostakin syystä onnistu sotkemaan tunnelmaa lainkaan. Ah Cama-Sotz:in Emperor on varsin mitäänsanomaton yhdistelmä kohinaa ja murisevaa miesääntä, ja Loretta's Dollin Hierophant sen perään mainiosti asettuvaa nopeaa jousi- & rumpukuviota ja puhuvaa miesääntä. In Winter Bleedingin Lovers on ensimmäisen levyn heikoin lenkki, latteaa Projekt-yhtiön bändien tyylistä angst-poppia, kuitenkin riittävän nättiä sellaista, ja kuten edellä sanoin, varsin sopiva tulkinta kortin aiheesta. Sen jälkeen tuleva Dream Into Dustin mahtava ja mahtipontinen Chariot ja Arcanan aina yhtä upea Hymn of Absolute Deceit ("Strength") palauttavat levyn taas raiteilleen, ja toimivat erinomaisesti peräkkäin soitettuina. Stay Frightened:in Hermit on jälleen hidasta akustista gootirockia, ja pienoinen pettymys yhtyeen muuhun tuotantoon verrattuna. Pilorin congarummun hallitsema täysin instrumentaali Wheel of Fortune on erinomainen tunnelmallinen päätös kokoelman ensimmäiselle puoliskolle.

Toisen levyn aloittava Athanorin outo, hajaäänistä koostuva Justice toimii hyvänä johdantona kiekon selvästi ensimmäistä synkempään tunnelmaan, jota erityisesti Ontario Bluen ahdistava

Turning of Time ("Hanged Man") puhetta-ja-kohinaa -tyylissään selkeimmin edustaa. Poikkeuksena on vain Autumn Tearsin Andrew Lloyd Webber -musikaalien pakollisia "minua ahdistaa" kappaleita näppärästi matkiva The Absolution of What Once Was ("Death"). Vehemence Realized tarjoilee hidasta goottitavaraa huolellisesti tehtynä, Endvra (Under the Sun/ "Devil") tyylilleen uskollisena kuiskauksia ja valitusta, ja Bleeding Like Mine kauniilla miesäänellä lauletun valitusvirren (Chapter Two / "Tower"). Chants for the Fallenin Release ("Star") tuo myös selkeästi mieleen musikaalien tyylin, mutta on Autumn Tearsia selvästi surumielisempää. Koko paketin vaikeimmin avautuva kappale, Psychonautin Phase 1-3 ("Moon") muistuttaa paljolti tekijöidensä toisen projektin, Valeforin, varhaista tuotantoa. Arcantan Song of the Sun (luonnollisesti: "Sun") on upean haikea yhdistelmä gregoriaanistyyppistä laulua, urkuja matkivaa syntetisaattoria ja harvoin lyövää patarumpua. Urkuteema jatkuu hautajaisvirttä muistuttaen Northvs Filiv Mortisin erinomaisen kappaleen In Voragino Fulgoris... (Le Judgment, The Aeon) ("Aeon") puoliväliin, jolloin se vaihtuu hiljaisuuden kautta kahteen peltirumpuun ja synkkään synakuvioon. Koko paketin viimeisenä soi Dead Leaves Risingin akustinen The Melancholia of Everything Completed ("Universum"), joka Pilorin kappaleen tavoin on juuri oikein sijoitetu lopettamaan pitkä ja nautinnollinen kuuntelukokemus.

Musiikillisesti hieno ja ulkoisestikin kaunis paketti, lisäksi vielä varsin kohtuuhintainen. Lämmin suositukseni.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot