Perception Multiplied, Multiplicity Unified: The Manifold of Peter Andersson

Lähinnä munkkikuorodarkambientistaan tunnettu Peter Andersson on yksi CMI:n tuottoisimmista artisteista - pääprojektinsa Raison dŽÊtren lisäksi Anderssonilla on peräti kahdeksan muuta projektia, kaikki erilaisia. Miehen tuotoksien monimuotoisuuteen voi nyt tutustua kokoelma-CD:llä, Perception Multiplied, Multiplicity Unified, jolle Peter on tehnyt yhden uuden kappaleen jokaisella projektillaan. Siis yhteensä yhdeksän raitaa Anderssonia.

Artisti: Peter Andersson/kokoelma
Levy-yhtiö: Cold Meat Industry
Julkaisuvuosi: 2001

Levyn ulkokuori ainakin tekee kunniaa arvostetulle dark ambient-mestarille: CD on pakattu tyylikkään mustaan digipakkiin, jonka mukana tulee vieläkin tyylikkäämpi kellariluukun näköinen vihkonen, jossa joka sivulla on kuvaa ja tekstiä kustakin projektista.

Ensimmäisen raidan avaa Anderssonin aggressiivisin projekti Stratum Terror, joka sylkee kiukkuista jylläävää voimaelekroniikkaa ja raivokasta huutoa kuulijan pahaa-aavistamattomille korville. Varmaan aika paukku niille jotka tuntevat Peterin lähinnä rauhallisemmasta materiaalistaan. Meno rauhoittuu kuitenkin kakkosraidalla, jossa pääprojekti Raison DŽêtre tarjoilee tyypillistä rauhallista munkkiambientiaan.

Kolmoskappaleesta eteenpäin meno on parhaimmillaan. Avaruus-ambientia tuottava Atomine Elektrine on syventänyt soundiaan hieman synkempään suuntaan, menettämättä kuitenkaan olemustaan - tikittävät avaruusäänet ja kummalliset vongahtelut vievät pitkällä raidalla kuulijan yhä syvemmälle aika- ja avaruusilmiöiden ällistyttävään maailmaan - kosmista kerrassaan. Seuraava kappaleen esittäjä Cataclyst onkin vähemmän tunnettu yhteisprojekti Johanna Rosenqvistin kanssa. Kumisevat rummut lyövät hidasta tahtia hautajaismelodialle jonka päälle rauhallinen naisääni lukee jotain maailmanloppuhenkistä runoa. Kappale tuo hyvin vahvasti mieleen Ordo Equilibrion, ja pistääkin miettimään että onko tässä kyse jostain ruotsalaisten välisestä piilovittuilusta. Seuraavan kappaleen esittää uudehko projekti Panzar, joka on vielä positiivisempi yllätys: Koneiden vinkunat, aavemaiset ulvonnat ja rätisevät sämplet luovat yhdessä toistuvan värisevän jytinän kanssa kohtalonomaisen industrial-helmen.

Tuon sarjan jälkeen siirrytään taas rauhallisempiin ulottuvuuksiin kun Necrophorous tarjoilee siivun rauhoittavaa veden lotinaa ja ambientia ennenkuin seuraava projekti pääsee jyräämään: Bocksholm, joka on yhteisprojekti Deutsch Nepalin kanssa. Kappalella jyrisee massiivisen kumea ja rytisenä kone sekä käsitelty ja pätkitty mielipuolisesti hoilaava miesääni. Yhteisvaikutus on päälletunkevan meluisa ja häiriintynyt. Tämän jälkeen viimeiset projektit, Svasti-Ayanam (jonka kokopitkä levy tosin on loistava) ja Grismannen eivät etnorummuillaan ja kakka-ambientillaan enää kykene hirveästi säväyttämään.

John Björkman