The Fire this Time

Fire this Time on ennen kaikkea propagandateos, mutta poikkeuksellisen nautittava sellainen. Aiheena on käytännössä Persianlahden sota taustoineen ja sitä seuranneine pakotteineen, mutta koska levy on julkaistu keskellä Irakin sotaa edeltäneitä spekulaatioita ei ole vaikea huomata sen painopisteen olevan ehkä kuitenkin (silloisessa lähi)tulevaisuudessa. Ensimmäinen levy jakautuu kolmeen kokonaisuuteen, joiden halki kulkee tapahtumien kulusta selostava Grant Wakefieldin kertojanääni.

Kokoelma
Formaatti: 2CD
Levy-yhtiö: Hidden Art Recordings
Julkaisuvuosi: 2002
Kokonaiskesto:
77:29 + 77:12
Kappaleita: 13 + 13

Materiaalin määrä on valtava, sillä käytössä on ollut sodanaikaisia mediasampleja, kirjallisia lausunyoja kaikilta osapuolilta jotka näyttelijät lukevat, kenttänauhoituksia Irakista ja sotilasviestintää. Niistä on laadittu looginen kollaasi sähköisen musiikin päälle. Jälkimmäinen levyistä sisältää kaikista ennen julkaisemattomista kappaleista ja uudelleenmiksauksista puheettomat versiot ja niiden lisäksi pari bonusraitaa, joista tärkeimpänä todella upea nauhoitus bagdadilaisen moskeijan rukouskutsusta, joka suorastaan kerjää tulla käytetyksi vielä lukuisissa kappaleissa ja miksauksissa.

Ensimmäinen levy jakautuu kolmeen osaan. Ensimmäiset 5 kappaletta muodostavat osuuden Plans, joka nimensä mukaisesti käy läpi sotaan johtaneita vaiheita, sekä faktoja että propagandaa. Se sisältää kaksi todella vahvaa biisiä, Soman Get Thee Behind Me:n (jonka päällä on joukkojen siirtelytietoja) ja Bump'n'Grindin synkkä remix Orbitalin klassikosta The Box (nimellä Counting on New Friends), jossa lisänä mm. YK:n päätöslauselmakeskustelua ja Kuwaitin suurlähettilään tyttären muka pakolaisena pitämä "keskoskaappipuhe". Toisen vaiheen, The Fire Comes, potkaisee käyntiin mahtava The Whore of Babylon, luettelo pommituskohteista ja -menettelyistä asetettuna Pan Sonicin Uranokemian seuraan. Vaiheen päättää sen toinen tärppi, Say Hello to Allah, Black Lungin (Soma:n David Thrussellin toinen projekti) ja Francois Tetazin (Shinjuku Thiefin tuottaja) lähes rytminoiseksi menevä uudelleenversiointi Aphex Twinin Come to Daddy:sta lisättynä valtavalla kuormalla radioliikennesampleja (joiden sävystä kappaleen avaava lause "We'll. Bomb. Them. Till. They're. Not. There. Anymore." kertonee kaiken.)

Viimeisessä vaiheessa (One Nation Under a Siege) siirrytään jälleen rauhallisempaan materiaaliin, ja samalla sävy muuttuu entistä synkemmäksi. Erityisesti levyn päättävä Amban …to the Grave (remix Black Mountainista) on huima, Caulin parhaat vahvasti mieleen tuova kokemus sekä pakoteluettelolla että ilman. Teoksen viimeistelee tulevaisuuteen (ja kriisien loputtomuuteen) viittaava uutistiedote Bosnian tapahtumista. Kokonaisuuteen liittyvät oleellisesti myös projektin verkkosivut (http://www.firethistime.org/), jotka sisältävät mm. täyden listan käytetyistä sampleista.

Todella tuhti paketti, jota voi arvostaa sekä teoksena että kokoelmana. Ei genrepuristeille, mutta muille suosittelen kyllä täysin varauksetta.