Evolved As One

Evolved as One on samannimisen tuoreen hollantilaisen levy-yhtiön ensimmäinen julkaisu, pakattuna todella kauniiseen valkeaan pahvikoteloon. Se on juuri sitä mitä levyn alaotsikko, "a collection of emotional ambient drones", lupaa. Kaikki kiekon kappaleista ovat kauniita, hillittyjä tunnelmapaloja, vaihdellen tyyliltään dark ambientista minimalistiseen glitchiin. Levyn avaa Moljebka Pvlse uransa ehdottomasti parhaalla kappaleella Jiken.

Kokoelma
Levy-yhtiö: Evolved As One
Julkaisuvuosi: 2003
Painos: 500 kpl.

Sitä seuraa selkeästi koneellisempana Dual 11-minuuttisella pieniä hälyääniä ja melodianpätkiä yhdistelevällä Phimos Phomis-teoksella joka ensin ärsyttää mutta alkaa ajan kuluessa miellyttää paljon. Ure Thrallin Breathing on upeaa Caul-tyylistä dark ambientia, synkkä mutta myös heleä ja kaunis. Ultrasoundin osuus on selvästi mitäänsanomattomampi, vaikka käyttääkin näppärästi muutamia New Age-osaston elementtejä. Se ei ole huono, vain edellisiä "taustamusiikillisempi". Srmeixnerin The Third Horizon on rakenteeltaan vaativin, muuttuen rauhaisasta kuoromaisuudesta synkäksi matalaksi ulinaksi. Ultrasound-mies Robert Ovetzin sooloprojekti Cats of Tel Aviv esittää 7-minuuttisen teoksen joka alkaa synkkänä, hiipuu hiljaisuuteen ja nousee lopussa. Kiehtova, vaikkakin ehkä helposti unohtuva biisi. Sen jälkeen tulee levyn toinen Moljebka Pvlse-kappale, huomattavasti Jiken:ia perinteisempää linjaa edustava Daiji. Se on suoraviivainen ja (näennäisen) yksinkertainen drone-äänimaisema joka sisältää tarkoin kuunneltuna valtavasti pieniä variaatioita. Ure Thrallin toinen teos, Bourbon Gamelan, on samoin hieman vähemmän vakuuttava kuin artistin edellinen, mutta silti kerrassaan erinomainen. Se ei ole yhtä tunnelmallinen, vaikka paikkaakin tilannetta hienosti hillityllä vaimealla taustarytmillä ja mainiolla lähi-itä -melodialla. Levyn kokonaisuuden viimeistelee sen sävyjä hieman rikkoen Troum, jonka Ananke käyttää hidasta haitaria ja vaimeaa mieslaulua todella surullisen mielentilan luomiseen. Monelta muulta se olisi hieno teos, mutta jää silti Troumin upeassa tuotannossa vain keskitasoiseksi luomukseksi.

Tämä kokoelma vakuutti ainakin minut totaalisesti niin unenomaisella tunnelmallaan, yleisellä tasollaan kuin artistien nimekkyydelläänkin. Kun ottaa huomioon että se on aloittelevan levy-yhtiön debyyttijulkaisu, se on entistäkin hienompi. Suosittelen Evolved as One:a erittäin paljon tunnelma-ambientin ystäville, joille se on suorastaan pakollinen hankinta. Genreen tottumattomille se saattaa olla hieman liian rauhallinen - tai sitten juuri se vaikuttava ensikosketus jota tarvitaan alaan ihastumiselle.

Evolved as One is the first publication by a new Dutch record label with the same name, and comes packed in a very beautiful white cardboard envelope. It's precisely what its sub-title states, "a collection of emotional ambient drones". All tracks on it are beautiful, down-key mood pieces, ranging in style from dark ambient to glitchy minimalism. It opens with Jiken, Moljebka Pvlse's best track ever. Next up is Dual, with an 11-minute piece called Phimos Phomis that is made out of small clips of noise and elements of melody. It's annoying at first, but becomes very enjoyable as it progresses. Ure Thrall's Breathing is fantastic Caul-esque dark ambient, gloomy yet simultaneously light and beautiful. Ultrasound's segment is much less noteworthy, despite containing some cleverly used tricks more commonly heard in New Age music. It's not at all bad, just more like background music compared to the previous tracks. Srmeixner's The Third Horizon has the most demanding structure, changing from choral tranquility to low, gloomy squeal.

Cats of Tel Aviv (a solo project of Rober Ovetz of Ultrasound) offers us a 7 minute composition which starts in gloom, fades into nothing, and then rises again at the end. It's an intriguing, if probably forgettable, piece. Following that comes the second Moljebka Pvlse track, Daiji, which is far closer in style to the artist's previous works than Jiken. It's a straight-up (seemingly) simple drone soundscape that actually hides a plethora of small variations. The second Ure Thrall piece, Bourbon Gamelan, is similarly slightly less impressive than the artist's other track on this album, but that doesn't mean it isn't still excellent. It doesn't have as much emotional strength, despite a great combination of a slow low-key beat and an inventive mid-eastern melody. The album ends with Troum, breaking the general tone slightly with the track Ananka, which uses a slow accordion and male vocals to create an exceptionally sorrowful mood. From many other artists it would be a great track, but Troum is capable of so much more that it's just an average piece when compared to their other works.

I found this compilation to be very convincing in its dreaminess, overall quality and the roster of artists who are participating. Coming from a label that's just starting, it's even more impressive. I very strongly recommend Evolved as One to all connoisseurs of emotional ambient - for whom it should be an almost mandatory purchase. For those not accustomed to the genre it may be a bit too calm - or, on the other hand, precisely the wonderful first experience that gets them interested in it.