Drones Since The Dawn Of Time

 

MIRin todella massiivinen paketti on sitä mitä lupaakin: dronea. Kaikenlaista dronea. Avaajana on Grey Park joka on tällä kertaa taas hyvässä vedossa. Lähes kymmenminuuttinen Hundred Years Old on komeasävyistä ja muuntautuvaa surinaa. Mukana on niin pientä rytmistä pauhetta, huilua kuin loppua kohden selkenevää puhettakin. Paras Grey Park -raita jonka olen tähän mennessä kuullut. Skullpturelta on kolme keskimäärin neliminuuttista nimetöntä kappaletta. Lyhyitä, selkeitä kitaravetoja joiden takana on rullaavaa dronea, näppäilyä , yms. Ihan mainiota kamaa, mutta eivät lähelläkään samaan aikaan ilmestyneen Bjerga & Iversenin kanssa tehdyn splitin materiaalin tasoa.

 

Formaatti: CD-R
Levy-yhtiö: Musically Incorrect Records
Julkaisuvuosi: 2005
Painos: 100 kpl
Kokonaiskesto: 78:40
Kappaleita: 10

Saksalainen Flutwacht on taasen komeaa tavaraa, lähes kapea-alaisen noisen puolelle menevää äänimattoa hyvillä voimakkuus- ja sävyvaihteluilla. Soundi on usein todella lähellä IRMin legendaarista Oedipus Dethroned -albumia, ilman vokaaleja tosin. AM, eli suomimetelin pahat pojat Mikko Aspa ja Jukka Mattila ovat puolestaan kuin hitaan punkin tai (levyn kuvauksen mukaan Godfleshin) linjalla: venytettyä särökitaraa, junaavaa taustarytmiä ja näppäriä muovautuvia kuvioita. Molemmat projektin raidat ovat kiinnostavia ja kuuntelua kestäviä siitä huolimatta että ovat näennäisesti tasapaksuja. Kotimaisen Half Mile Downin Bathysphere on pientä retropulputusta, kopinaa, kohinaa, kitaraa ja - tietenkin - taustadroneja. Raidan alku ei lupaa hyvää, mutta on täysin harhaanjohtava. Biisi on erittäin mielenkiintoinen jollakin merkillisellä tavalla. Se on kuin hyppy vuosikymmenten taakse, varhaisen kokeellisen musiikin hengessä. Muutamalla toistuvalla soinnulla on tulokseen kerrassaan ratkaiseva merkitys. Levyn päättävät japanilaisduo Crossbredin kaksi loistavaa raitaa. Kauniita melodioita joiden päällä on sykkiviä pulsseja, noisekuvioita ja Tangerine Dreamin varhaistyöt mieleen tuovia äänikaaria. Kaikki tämä liikkuu jossakin harmonian ja riitaisuuden rajamailla: ensimmäinen kuin huuruissa soitettu vanhan scifi-elokuvan soundtrack, toinen kuin minimalistinen teollisuusmaisema.
Tämä levy on ehdoton pakkohankinta jokaiselle droneteosten ystävälle, mutta tyylilajiin tutustumattomille se voi olla liian tasainen.


Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot