Knifeladder - Organic Traces

John Murphy on industrial-musiikin pitkäikäisimpiä veteraaneja, tai tarkemmin sanottuna hän on aikanaan ollut luomassa koko tyylilajia. Nykyään entinen SPK-mies tunnetaa lähinnä satunnaisena myötävaikuttajana erinäisissä projekteissa, kuten Death in June. Murphy tekee kuitenkin aktiivisesti omaakin materiaalia mm. projekteillaan Knifeladder ja Shining Vril.

 

Artisti: Knifeladder
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Operative Records
Julkaisuvuosi: 2002
Kokonaiskesto: 59:02
Kappaleita: 7

Näistä Knifeladder voidaan lukea aika selkeästi tribaali-industrialiksi. Knifeladderin levy on, kuten nimikin viittaa, varsin orgaanisesti tuotettu. Kansilehtisen mukaan tämä tarkoittaa liveimprovisointia soittimien kanssa sekä myöhempää uudelleenrakentamista. Lopputulos on levyllinen shamanistisen ekstaattista vapaata paukuttelua. Rumpujen rytinää, huutoa ja vokaaleja, bassolinjoja, sekä sampleja ja meteliä. Soitinarsenaali on aika pitkälle sama kuin yleensä rokkibändeillä ja siksi soundi onkin usein lähellä jotain mitä voisin kutsua "shamanistiseksi rokiksi". Huuruinen meno, löysät rakenteet ja metelin määrä riittävät kuitenkin ankkuroimaan teoksen industrialiin.

Vimmaiset mutta monotoniset rumpurytmit ja kuumeisesti raikuvat puhaltimet tuovat ajoittain vahvasti mieleen muita nimiä kuten Militian, Test Dept.in sekä joissain määrin SPK:n kokeellisemman rytmimateriaalin. Myöskään Einstürzende Neubautenin paukuttelevampi linja ei ole tästä kaukana. Test Dept.istä ja SPK:sta tämä kuitenkin erottuu selkeästi dynaamisemman ja energisemmän soundinsa kautta. Militaan verrattuna Knifeladder ei ole niin monotoninen ja suoraviivainen poliittinen puoli puuttuu, onneksi. Ruotsalaiseen tribaali-induguru Sephirothiin tätä on erityisen palkitsevaa verrata sillä Sephiroth (tai Ulf Söderberg) on kuitenkin loppujen lopuksi hyvin koneellista ja hiottua, kun taas Knifeladderissa on improvisoinnin ja oikeiden soittimien tuoma orgaaninen ja todellisempi tuntu. Kuuman alkukantaista meininkiä jonka tahdissa voisi vaikka villiintyä.

Vaikka tämän kaltaisia tempauksia on toki tehty ennenkin on Knifeladder kuitenkin jollain tapaa varsin ainutlaatuinen, ja erottuu erityisesti tämän päivän industrialista hyvinkin omaperäisenä. Hienon primitiivinen levy, jota voin empimättä suositella kaikille.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot