Kammarheit - The Starwheel

Ruotsalaisen Kammarheitin kakkosalbumilla näkyy selvää kehitystä varsin tylsän edeltäjänsä jälkeen. Tyyli on edelleen varsin samankaltainen: suureellinen, soundtrackmainen melodinen dark ambient hallitsee koko kiekkoa. Se on suurieleistä, maalailevaa ja mahtipontista, ja vaikka materiaali ei olekaan aivan sieltä omaperäisimmasta päästä, Kammarheit hallitsee oman tyylilajinsa erinomaisen hyvin. Musiikki on halki levyn erittäin teatraalista, niin hyvässä kuin pahassakin. Toisaalta siinä on selkeä esityksellisyyden tuntu tunnelmoinnin sijaan, toisaalta juuri tuo esityksellisyys mahdollistaa suurten visioiden luomisen kuulijan eteen.

Artisti: Kammarheit
Formaatti:
CD
Levy-yhtiö: Cyclic Law
Julkaisuvuosi: 2005
Kokonaiskesto: 46:06
Kappaleita: 8

Tämä ambient-levy selvästikin pikemminkin kuunnellaan kuin koetaan. Kun tuosta pääsee yli, alkavat Starwheelin vahvat puolet - todella vahvat puolet - erottumaan selvemmin. Vaikka sisältö ei olekaan mitään ennenkuulumatonta, se on äärimmäisen mukavaa kuunneltavaa. Albumi on yhtenäinen äänimaisemallinen kokonaisuus, jonka palaset silti erottuvat toisistaan. Juuri tässä se suurin vahvuus onkin: Starwheel on erittäin toimiva levy, vaikka ei sinällään ole mitenkään erityinen. Se kuulostaa kiinnostavalta kerta toisensa jälkeen, eikä unohdu helpolla taustamusiikiksi. Ihmeellinen se ei ole, mutta niin miellyttävä että tuskin tuottaa ostajilleen pettymystä. Kriitikko minussa haluasi vain todeta, että tämä on "ihan kiva", hyvin tehty levy, mutta jostakin tuntemattomasta syystä ihastuin siihen alusta lähtien. Siksi sanon, että Starwheel on kuin ambientin poppia - ei erityisen omaperäistä, mutta valtavalla taidolla tehtyä - ja siitä on erittäin helppo pitää.

Lämmin suositukseni niille, jotka osaavat nauttia ambientistaan ilman liikaa kriittisyyttä. Kunhan ei analysoi liikaa, tästä saa paljon nautintoa irti. Tuttua tavaraa, mutta tehtynä niin taidolla ja niin huolella kuin vain on mahdollista.

Jiituomas


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot

The Swedish Kammarheit's second album shows that a lot of progress has happened since the rather boring debut. the style is still essentially the same: large-scale, soundtrack-like melodic dark ambient dominates the entire disc. It is massive and scenic, and while the material may not be of the most original kind, Kammarheit is very good at what it does. Throughout the album, the music is very theatrical, in both the good and the bad sense of the word. On one hand it is closer to performance than to mood-creating, but on the other hand its precisely that show-like quality which makes it possible to create clear images for a listener. This is an ambient record that is obviously listened to, not experienced.

When that point is accepted, Starwheel's good traits - its really, really good traits - start to become clear. While there is nothing really new on it, it is extremely enjoyable to listen to. The album is a singular sonic whole, the pieces of which still differ from one another. And this is its true strength: Starwheel is an extremely well-functioning album despite not being special per se. It sounds intriguing every time one listens to it, and is not easily forgotten into becoming just background music. It is not a particularly wonderful work, yet is so pleasing that those buying it will certainly not end up disappointed.

The critic in me would like to say that he Starwheel is just a well-made, "nice" album, but for some reason I've liked it very much from the moment I first started listening to it. Therefore I'll call it the ambient equivalent of pop music in the most positive sense possible - it's not necessarily very original, but has been made with a lot of skill and is very easy to like. I highly recommend it to those who can enjoy their ambient without too much criticism. As long as you do not try to be too analytical, this record will be a source of definite enjoyment. It may seem familiar at times, but has been created with as much skill and care as possible.

Jiituomas