Instincts - The Mystery Visions

Uusi Kanadalainen artisti Instincts, jonka esikoislevy on myös artistin oman levy-yhtiön, Cyclic Law:n, ensimmäinen julkaisu, ei säästele ainakaan pakkauskustannuksissa. The Mystery Visions -CD tulee nimittäin n. A5-kokoisessa taitetussa pahvikuoressa yhdessä viidentoista ruskeasävytetyn taidekortin kanssa. Kortit ovat taiteilija Bustumin suunnittelemia surrealistisia kollaaseja, joissa nähdään mm. pääkallotasangoilla vaeltavia munkkeja, aavikosta törröttäviä temppeliraunioita ja sen sellaista. Kortit ja pakkaus ovat upeata ja vangitsevaa katseltavaa mutta haittaavat hieman paketin käytännöllisyyttä, sillä jo ensimmäisellä kerralla kun kaivoin levyä ulos onnistuin hieman taittamaan korttien kulmia.

 

Artisti: Instincts
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Cyclic Law
Julkaisuvuosi: 2001
Painos: 1000 kpl.
Kokonaiskesto: 59:30
Kappaleita: 10

Itse levy alkaa varsin lupaavasti: rauhallista äänimaisemaa akustisella kitaralla, kirkonkelloilla huilulla ja syvästi kumisevilla patarummuilla. Todella hieno kappale, joka tuo välittömästi mieleen Arcanan klassikkodebyytin Dark Age of Reason. Mukana on myös ripauksellinen Ordo Equilibrion The Triumph of Light and thy Thirteen Shadows of Love:a sekä melodisempaa Raison D´êtreä. Eli tässä liikutaan vahvasti samoissa tunnelmissa jotka ovat tuoneet kyseiset artistit sekä koko Cold Meat Industryn suurempaan tietoisuuteen. Kakkoskappale jatkaa samaa Arcanamaista linjaa - ulisevat melodiat, kirkonkellot ja torviäänet luovat mielikuvia keskiaikaisista armeijoista ja usvaisista taistelukentistä. Valitettavasti tämän jälkeen alkaa tasainen alamäki - myös äänet ovat on samaa tasoa kuin edellämainituilla CMI-levyillä, eli syntikat kuulostavat vähän liian paljon syntikoilta. Kuitenkin suurin haitta on materiaalin homogeenisyys - kaikki kappaleet etenevät täsmällisen samaa rauhallisen tasaista tahtia ja samankaltaiset synkät melodiat soivat kappaleesta toiseen. Sotaisan viitoskappaleen marssi luo ainoan poikkeuksen levyn tasaiselle leijailulle.

Kaiken kaikkiaan hienoja arkaisia tunnelmia Arcanan perinnettä kunnioittaen, mutta hieman puuduttava ja monotonista kuunneltavaa ainakin yhteen menoon. Veikkaan kuitenkin, että Instincts tulee saavuttamaan mainetta nopeasti ja silloin tämä levy tulee taatusti muutaman vuoden kuluttua olemaan himoittu keräilyesine.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot