Inade - The Crackling of the Anonymous

Viime vuosina paljon mainetta niittänyt LOKI Foundation-levymerkki nostaa näköjään taas laatuprofiiliaan vielä entisestäänkin. Leipzigin industrial/ambient-gurut Inade ovat nimittäin tehneet seuraajan menestyslevylleen Aldebaran, joka jätti yleisön odotukset korkealle.

 

Artisti: Inade
Formaatti: CD / 2LP
Levy-yhtiö: LOKI Foundation
Julkaisuvuosi:
2001
Kokonaiskesto: 64:58
Kappaleita: 10

Omituisin kolmiulotteisin kuvioin koristelluun digipakkiin pakattu The Crackling of the Anonymous onnistuukin samanaikaisesti yllättämään hyvin erilaisella tyylillä ja samalla vähintäänkin vastaamaan yleisön ennakko-odotuksiin. The Crackling of the Anonymous:illa, kuten Aldebaranillakin, tutkitaan äärettömyyden ja ajattomuuden mahdollistamista muodostelmista, jonkinlaisesta kosmisesta tietoisuudesta ja tuntemattomien (anonyymien) tekijöiden vaikutuksesta niihin. Mutta siinä missä Aldebaran oli varsin sisäänpäinkääntynyt, keskittynyttä kuuntelua vaativa hieman vaikeampi kokonaisuus, on Crackling helpompaa kuunneltavaa, ja kappaleet toimivat oikein hyvin itsenäisestikin. Musiikillisesti Crackling onnistuu tekemään asioita mitä en olisi luullut olevan musiikilta mahdollista - luo käsittämättömiltä tuntuvia tilan ja avaruuden hahmotuksia rikkaalla ja moniulotteisella äänimaailmalla, joka on samalla täysin omituinen mutta oudolla tavalla tuttu. Kuvaileminen on lähes mahdotonta, sanottakoon vain että tunnelmat ovat todella ainutlaatuisia ja vaikuttavia. Jokainen kappale luo aivan erilaisen tilan ja tunteen ja menetelmät vaihtelevat tuulahtelevasta ambientista kovempiin ja meluisampiin industrial-soundeihin esim. kappaleissa Chapel Perilious tai The Engine of Space. Ajoittaiset puhesamplet ovat ominaisia sekä pehmeämmille että kovemmille kappaleille.

Ei tätä loppujen lopuksi pysty millään kuvailemaan - Crackling of the Anonymous on takuulla parhaita industrial/ambient-levyjä mitä on tehty, siihen on helppo päästä sisään ja vaikea päästä ulos. Yhtaikaa todella omituinen ja erittäin avautuva. Ehdoton mestariteos, jolla olisi hyvä vaikka aloittaa alaan tutustuminen (paitsi että jos tällä aloittaa tulee pettymään lähes kaikkeen muuhun).

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot