Klaus Herde - Reac-Ar-Saira

Rovaniemeläisen Klaus Herden CD-R:n karujen kansien takaa löytyy hyvinkin monipuolista kokeelliista musakkia. Monessa kohtaa olisin voinut luulla kuuntelevani jotain unohdettua SPK-materiaalia tai muuta "alkuindustrialia".

 

Artisti: Klaus Herde
Formaatti: CD-R
Levy-yhti: Toiko
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 57:32
Kappaleita: 11

Levyllä on kauttaaltaan karkean konkreettinen, mutta hyvin erottuva ja selkeä tyyli - tällaista sanoisin lo-fi:ksi parhaimmillaan. Läsnäolevan ja todellisen kuuloinen levy sisältää niin rytmista kolistelua, droneja, äänimaisemia ja suoraa melua kuin musikaalisiakin osuuksia. Kuitenkaan siitä ei jää ollenkaan niin hajanainen olo kuin voisi luulla, vaan hyvinkin erilaiset kappaleet sulavat hyvin toisiinsa, ja jopa auttavat korostamaan toisiaan. Kenties parhaiten toimivat rytmikolistelut kuten levyn avaava Orgaanisen turmelluksen vyöry tai Syysunelma. Tunnelmalliset maisemat kuten Lumenpunaiset kasvot tai päätösraita Pimeyden jälkeen on tumma tuo taivas luovat puolestaan kauniin kontrastin meluisammille kappaleille. Mutta mitä akustinen rallattelu Musta raato tekee kaiken muun joukossa, en pysty ymmärtämään. Se on ainoa kohta joka tosissaan rikkoo kokonaisuuden.

Kaiken kaikkiaan tässä on uskomattoman hienoa ja vaihtelevaa kokeellista meteliä, joka parhaina hetkinään on kaikkea sitä mitä tämän tyylisen musiikin pitäisi olla: konkreettista, läsnäolevaa, elävää ja ilmaisuvoimaista. Erittäin suositeltava hankinta, ja lahjakas nimi joka kannattaa pitää mielessä.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot