Heid - Arktogäa

Arktogäa on pohjoisruotsalaisen, nykyään lopetetun Heid-yhtyeen ensimmäinen varsinainen albumi, jonka Malignant Records julkaisi vuonna 1999. Koska Heidin jäseniä toimii nykyään Cold Meat Industrylla julkaisevassa LEAK:issa, on CMI hiljattain  julkaissut uudelleen tämän Arktogäa-levyn, mukanaan bonusmateriaalia, tittelillä Pilgrims of the Sublunary World (josta luonnollisesti Malignant Recordsin pomo suivaantui ja jakelee nyt loput Arktogäansa pois ilmaiseksi). Arvosteltavana oleva versio on alkuperäinen Malignantin julkaisu.

 

Artisti: Heid
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Malignant Records
(myös: Cold Meat Industry)
Julkaisuvuosi: 1999
Kokonaiskesto: 44:42
Kappaleita: 7

Heid tuottaa jonkinlaista etnoambienttia pienellä ripauksella kokeellisuutta. Pohjoisen mystiikka paistaa tällä levyllä voimakkaasti. Ensimmäinen kappale kuulostaa aluksi vanhalta Raison D´êtreltä, eli syntikkasäveliä ja outoja taustaääniä, ennenkuin erikoiset elektroniset rytmit ottavat vallan. Kakkoskappale on hitaampaa ambientia jossa keskeisinä elementteinä kuuluu outoa ulinaa ja lopuksi pianosäveliä. Kolmonen on hieman päällekäyvämpi ja onnistuu välttymään noilta samoilta vähän kömpelöiltä syntikkaosuuksilta jotka tuovat varhaisen Raisonin mieleen. Ja juuri nuo syntikat jäävät tässä vähän harmittamaan sillä levyllä on paljon uusia ajatuksia ja omaperäisyyttä, mutta hyvät ideat on sidottu yhteen kovin keskinkertaisella materiaalilla. Paikoitellen se onnistuu kuitenkin olemaan oikein puhutteleva, kuten esimerkiksi etnohenkisemmällä viitoskappaleella.

Kaiken kaikkiaan levy on ihan mielenkiintoinen ja kelvollinen pakkaus pohjois-ambientia mutta ei silti mitenkään ihmeellinen. Erityisesti tämä kalpenee jäsentensä uuteen projektiin, upean innovatiiviseen ja todella tasokkaaseen LEAK:iin verrattuna. Kannet ovat erittäin tyylikkäät Stephen O´Malleyn luomukset, valitettavasti tämä kakku on kuitenkin päältä kauniimpi kuin sisällöltään. 

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot