Haus Arafna - Butterfly

Vuosien tauon ja hienon Children of God:in jälkeen ilmestynyt Butterfly vastaa kysymykseen, miksi saksalainen Haus Arafna nauttii vahvaa kulttimainetta. Yhtyeestä on muun muassa sanottu, että se ei seuraa trendejä, vaan luo niitä. Herra ja rouva Haus Arafnan uuden pitkäsoiton perusteella tämä väite ei tunnu tippaakaan liioitellulta.

 

Artisti: Haus Arafna
Formaatti: CD/LP
Levy-yhtiö: Galakthorrö
Julkaisuvuosi: 2003
Painos: LP 1810 kpl
.
Kappaleita: 13

"Oscillators instead of instruments: frequency modulation instead of notes: voltage control instead of computer control: abstraction instead of perfection: reduction instead of saturation: high density instead of high fidelity: energy instead of entertainment." Tämä sisäpussiin painettu teksti tiivistää erinomaisesti levyn sisällön: Butterflyn musiikki, soundimaailma ja efektit eivät ole kaikkein tavanomaisimpia. Esimerkiksi kappaleet I Kill to Survive ja Invisible tuovat mieleen alan klassikot kuten Throbbing Gristlen ja SPK:n. Muutamissa kappaleissa, kuten Part of Fortune:ssa, Haus Arafna puolestaan kuulostaa jopa vanhalta, The Voice Of America -levyn aikaiselta Cabaret Voltairelta. Haus Arafna kulkeekin useimpiin nykyisiin yhtyeisiin verrattuna sangen omia polkuja. Yhtyeen musiikki koostuu suurimmaksi osaksi pikemminkin sekalaisista rytmeistä ja erilaisten äänten kollaaseista, kuin selkeästi toisistaan erottuvista biiseistä ja levyltä on vaikea nostaa esille yksittäisiä huippukohtia. Erityismaininnan tosin ansaitsee uusi versio hitistä Für Immer sekä Scars ja edellä jo mainittu I Kill to Survive. Myös lauluosuuksissa ja huolella tehdyissä sanoituksissa kuuluu ja näkyy industrial-musiikin pioneerien esikuvallisuus, varsinkin efektien käyttöä onkin opiskeltu alan klassikoilta.

Tällä uudella levyllä Haus Arafnan on onnistunut sulattaa vastakohdat toimivaksi kokonaisuudeksi paremmin kuin kertaakaan aiemmin: bändin omalla Galakthorrö-levymerkillä julkaistu Butterfly on samanaikaisesti hienostunut ja tyly, rikas ja karu, rauhallinen ja meluisa. Alusta loppuun miltei täyden kympin levy, joka tulee kestämään kuuntelua ja jonka omistaminen kuuluu melkeinpä jokaisen alaa harrastavan yleissivistykseen. Rajoitettu vinyyliversion sisältää hienon kannen ja tyylikkään värillisen sisäpussin lisäksi myös neljä liitettä. Levyä kuunnellessa herää yksi kysymys: Onko industrial-musiikin tulevaisuus sittenkin sen menneisyydessä?

Jaakko Penttinen

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot