Grunt - Terror and Degeneration

Suomen tunnetuimmalla meluveteraani Gruntilla on takanaan todella suuri määrä julkaisuja, joista suurin osa on kasetteja, 7":ja tai CD-R:iä. Tämä CD-R sisältää materiaalia vuosilta 1998-2000. Kuten Mikko Aspalla on tapana, asenteesta ei tingitä, meno on rankkaa ja aihepiirit liikkuvat lähinnä ihmiskunnan sairauksien ympärillä.

 

Artisti: Grunt
Formaatti: CD-R
Levy-yhtiö: Freak Animal
Julkaisuvuosi: 2000

Kokonaiskesto: 56:32
Kappaleita: 10

Terror and Degeneration on jaettu kahteen osaan; Degeneration ja Terror. Osa Degeneration alkaa hitaasti ja ehkä hieman BDN-henkisesti jylläävällä kappaleella Age of Degeneration, jossa puhesamplet vievät toistuvaa jyrinää sujuvasti eteenpäin. Kun myöhemmin lisätään Aspan kiljuntaa ja lisää hälyä saadaan aikaan erittäin iskevä kappale hidasta ja pahaenteistä voimaelektroniikkaa. Sitä seuraava Automatic Death Machine onkin sitten selvästi enemmän noisen puolella ja armotonta rytinää alusta loppuun - kuin joutuisi tehokkaan koneiston hammasrattaisiin jumiin. Kolmas raita, Addicted to Authentic Violence, on myös oikein onnistunut, ja tuo vielä enemmän vaihtelua levyyn.

Terror-osa tuntuu jokseenkin vaisummalta ja tasapaksummalta kuin levyn "ykköspuoli". Rytmistä melua, vaihdellen nopeaa sekä hidasta, sampleja ja huudettuja vokaaleja. Positiivisen yllätyksen loppuun tuo kuitenkin kappale No More Calmness of Tolerance, jossa meluelementtejä on hieman säästelty ja kappale toimii vaihdellen korkealta kiljuttujen ja matalalta karjuttujen vokaalien sekä hiljaisempien pulssien ja lähes ambientmaisesti sirisevien dronejen varassa.

Terror and Degeneration ei ole mitenkään erityisen kummallinen tai erottuva levy. Kokonaisuutena se on varsin vaihteleva (tai hajanainen), löytyy sekä pahaenteisen hitaita kappaleita että rajumpaa tykitystä. Muutama helmi erottuu kuitenkin joukosta, tehden levystä kuuntelemisen, ja jopa hankkimisen arvoisen. Näitä ovat eritoten ensimmäinen ja viimeinen kappale. CD-R -julkaisuksi ei hullumpi, ainakaan kun hinta on alhainen. Olisi tämä ehkä ansainnut tehdaspainetun julkaisunkin.

John Björkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot