Grunt - Europe After Storm

Tunnustan suoraan, että Europe after Storm on ensimmäinen kunnon kosketukseni lahtelaisen voimaelektroniikka- ja meluyhtye Gruntin studiomateriaaliin, jos muutamaa ohi mennen kuultua 7":sta ei oteta lukuun. Levyn teemana on Balkanin, erityisesti Kosovon sota, joka käy kannen lisäksi ilmi myös kappaleiden nimistä, esimerkkeinä mainittakoon Peacekeepers, Ethnic Cleaning ja Hitler Klinton.

Artisti: Grunt
Levy-yhtiö: Force Majeure
Julkaisuvuosi: 1998/2000
Painos: 489
kpl.

Levyn alkupään kappaleista, jotka ovat peräisin Europe After Strom -kasettijulkaisulta, parhaita ovat Project Eden ja erityisesti Blood on Concrete. Kasetin ja myös tämän CD:n yli kymmenen minuuttinen nimibiisi osoittautuu tosin liian meluisaksi omaan makuuni. Seuraavat kolme kappaletta eli ennen julkaisematon ja todennäköisesti myös uudempi studiomateriaali erottuu samplejen käytön vuoksi aiemmista kappaleista. Erityisesti runsaasti puhesampleja sisältävä Peacekeepers, mutta myös meluisampi ja metallisempi Ethnic Cleaning jäävät mieleen. Livemateriaalissa, joka on muuten nauhoitettu kesällä 1999 Kuolleen musiikin yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa, kahden uuden kappaleen lisäksi toistuvat myös Project Eden ja Ethnic Cleaning. Siinä missä Project Eden on saanut livenä lisää potkua, niin Ethnic Cleaning puolestaan on menettänyt terävyyttään - jälkimmäisessä kappaleessa häiritsee studioversion kimeän kirskunan korvautuminen irrallisen kuuloiseksi jäävällä metalliputken lyömisellä.

Uuden masteroinnin ja ennen julkaisematonta studiomateriaalia sekä lyhyen konserttitaltioinnin kylkiäisikseen saanut Europe After Storm käy mainiosti ensi kosketukseksi Gruntin musiikkiin. Biisit kantavat koko levyn, vaikka soundimaailman laajentuminen ja kappalerakenteiden sekä erityisesti laulun pieni hiominen ei olisi varmastikaan tulevaisuudessa pahitteeksi. Genocide Organin uutta levyä odotellessa Grunt toimii kyllä mukavana lämmittelijänä.

Jaakko Penttinen