Unite the Dead - Beyond Sanity

Suonenjokelainen Unite the Dead hakee selvästi sellaisia hälyn tekemisen polkuja joilla ei ole vielä liiaksi kuljettu. Demolla on kahdenlaista tavaraa: kolme omaperäistä experimental-biisiä ja kolme erilaista versiota Kiroama-jatkumon teemoista. Artistin tyylille ominaista ovat pienten darkwave-tyylisten melodiapalasten käyttö äänikollaasien tekemisessä, eläinten äänet sekä selkeä mutta hillitty rytmisyys.

 

Artisti: Unite the Dead
Formaatti: CD-R
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 18:07
Kappaleita: 6

Näistä seuraavat sekä materiaalin kirkkaat vahvuudet että sen heikkoudetkin (eläinääniä lukuun ottamatta - niistä minulla on pelkkää positiivista sanottavaa). Tuntuu kuin lähes kaikki demon kappaleista olisivat jo valmiita, mutta niistä puuttuisi se "jokin". Among Myselves on minimalistisessa hälyisyydessään varsin tyylikäs, sisältäen mm. erinomaista kohina-aaltojen käyttöä, ja kaivaten lähinnä vain joko hiukan lisää kokonaismelodiaa tai sitten vielä riisutumpaa rakennetta. Kiroama: Ultra Violence ei sen sijaan oikein toimi. Sen heikko, naputtava biitti ärsyttää ja vie tehoa muuten vaikuttavalta raskaselektroniikka-puolelta. Ilman rytmikonetta ja melodioita kappale toimisikin paljon paremmin, ihan puhtaana raakana huuto+häly-vallina. Teräksen tanssi on jälleen toimivaa noise-ambientia, mutta paranisi paljon jos jokin sen osista (melodia, rytmitys tai huutavat vokaalit) nostettaisi nykyistä hallitsevampaan asemaan.

KiroamaII Chemical Murder on muista kappaleita selvästi populaarimpaa industrialia. Myös siinä ollaan lähellä täysin toimivaa materiaalia, samoin levyn selkeään parhaimmistoon kuuluvassa Naked Lunch:issa. Edelliseen sopisi muutama meluvalli (joko konkreettista ääntä tai sitten cut-upia) lisää, jälkimmäiseen joko hakkaavampi basso (mikä muuttaisi sen rytminoiseksi), lisämelodiat (millä siitä tulisi EBM:ää) tai molemmat. Nyt raidoissa on vähän turhaa hakemisen ja hajaannuksen makua. Demon päättää sen todellinen yllättäjä, hämäävästi nimetty Kiroama: Berzerker Remix. Kyseessä on nimittäin aivan minimalistinen, ohut rytminoise, joka erinomaisella tavalla pauhaa eteenpäin kuin se yksin kattaisi kaikki tyylilajissa tarvittavat palaset. Vaikka en uskokaan kappaleen kestävän kovin paljoa kuuntelua, on se sekä ideana että teknisenä suorituksena todella loistava veto.
Unite the Dead asettuu siihen samaan kategoriaan kuin moni muukin suomalaisista uusista experimental-artisteista: demon tullessa ulos bändin materiaali on enää viimeistelyä vailla.

Kaikki muu - niin tyyli kuin tekniikkakin - on jo löydetty, enää tarvitaan vain terävöittämistä. Todella lupaavaa.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot