Kilpailukykyiset Lainaehdot - Markkinajohtaja

Kilpailukykyiset Lainaehdot jatkaa sujuvasti samaa linjaa kuin moni aikaisemmistakin täällä arvioiduista demoista. Ei tyyliltään, vaan siinä että kyse on jo niin valmiista tavarasta että moni muu olisi tehnyt siitä virallisen julkaisun. Tällä toisella demollaan yhtye on rajannut materiaaliaan selvästi aiempaa tiukemmin post-industrial -kokeellisuuden rajojen sisäpuolelle, varsin onnistuneesti.

 

Artisti: Kilpailukykyiset Lainaehdot
Formaatti: CD-R
Levy-yhtiö: omakustanne
Julkaisuvuosi: 2004
Kokonaiskesto: 34:39
Kappaleita: 5+1

Erityisesti levyn alkupuoli on todella vakuuttava. Dynaaminen profiloituminen vuoden 1998 viimeisellä vuosineljänneksellä - informaatioyhteiskunnan suunnannäyttäjät uusien haasteiden edessä on rakennettu erinomaiselle ambient-taustalle ja ärsyttävälle, hallitsevalle pääkuviolle josta en vielä parinkymmenen kuuntelukerrankaan jälkeen osaa sanoa onko se nerokas vai vain todella rasittava. Kiehtova se joka tapauksessa on. Demon ehdoton tähtihetki on toisena soiva, lähes 11-minuuttinen Paluu talvipuutarhaan. Se on suurimmalta osin lepotilapulssin tahdissa olevaa sykettä jonka takana liikkuu minimalistinen äänimaisema. Molempia tasoja muunnellaan pitkin matkaa niin että lopputulos on lähempänä elektroakustikkoja kuin tyypillistä ambientia. Lopussa oleva lyhyt jousiosio vielä korostaa vaikutelmaa. Loistava kappale jää hypnoottisena soimaan päähän vielä pitkään kuuntelun jälkeenkin.

Sitten taso alkaa hajota. Raskaampi ja karkeampi Success after success toimii kyllä ihan kivasti paukkeineen, mutta ei kykene kunnolla ylläpitämään kuulijan mielenkiintoa. Lisäksi sen äänten sävyt eivät kunnolla punoudu yhteen, niin että lopputulos jää kuulostamaan keskeneräiseltä. Vastaavasti hidas death industrial-raita When marketing is not enough jää vain "ihan kivaksi" ilman että se tarjoaisi sen suurempia elämyksiä. Ja täysin pakettiin sopimattoman 18-sekuntisen cut-up -pläjäyksen röhinällä (Markkinajohtaja) olisi voinut jättää pois, vaikka kyse olisikin artistin tavaramerkistä tms. Se ei sovi mitenkään kokonaisuuden osaksi, ei tuotantojäljeltään eikä tyyliltään.

Puolentoista hiljaisen minuutin jälkeen saapuva bonuskappale on taas paljon edellisiä kolmea parempi. Se on jossakin elektroakustiikka-soundin ja kuoloindustrialin välimaastossa, ja hyödyntää karua skaalalaulua. Raidan materiaali itsessään ei ole kovinkaan kiinnostavaa, mutta sen palaset on rytmitetty erittäin hyvin, ja siksi biisiä kuuntelee mielellään vaikka ei siitä erityisemmin innostukaan. Kappaleen viimeinen minuutti on kerrassaan loistavaa kamaa.

Äänensävyiltään Kilpailukykyiset Lainaehdot on lähempänä Mikseri.netin kautta nousseita uusia suomi-kokeilijoita kuin vanhan polven eksperimentalisteja. Ehkä juuri siksi materiaalissa on selkeä tuoreuden ja innovatiivisuuden tuntu. Puhesampleja on käytetty todella hyvin, säästeliäästi ja juuri oikeissa paikoissa. Hyödynnettyjen tyylillisten ideoiden kirjo on valtavan laaja, mikä - samoin kuin yhtyeen muodostavan Tuomo Virolaisen oma luettelo keskeisistä vaikutteistaan - osoittaa että artisti on poikkeuksellisen hyvin tajunnut missä kohdin asiat on jo ennenkin osattu tehdä hyvin, ja missä kohden on parempi taas käyttää omia, kokonaan uusia ideoita. Tuloksena on selvästi omalta kuulostava tyyli, joka tosin vielä paremmin korostuisi jos kappaleet olisi miksattu paremmin keskenään yhteen sopiviksi.

Osa erittäin lupaavaa tavaraa, osa jo sekä täysin valmista että erittäin hyvää.

Jiituomas

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot