Deutsch Nepal - A Silent Siege

Viime vuonna ilmestynyt ties kuinka mones Deutsch Nepalin pitkäsoitto ei ole tähän mennessä saanut kovin mairittelevaa palautetta. Silence -kasettitrilogiaan liittyvä CD ei olekaan niin hiotun ammattimainen kuin Linan aiemmat albumit. Myös se, että materiaalia levyllä on yli kymmenen vuoden ajalta (1991-2002) takaa hieman hajanaisen kokonaisuuden. Suurin osa materiaalista voidaan jakaa kahteen tyyppiin: on hiljaisempia ja hitaampia kolina/tehdasäänifiilistelyjä, sekä karun aggressiivisia ja meluisia kappaleita laululla.

Artisti: Deutsch Nepal
Levy-yhtiö:  Old Europa Café
Julkaisuvuosi: 2002

Itseasiassa levyllä on todella paljon laulua, jota jotkut ehkä vierastavat mutta joka saattaisi hyvin olla mieleen vaikka karkeammasta saksalaisesta EBM:stä pitäville. Itseeni Linan puutteellinen mutta täydellä tunteella esitetty hoilotus/huutaminen kyllä vetoaa.

Esimerkiksi nimikkokappaleella A Silent Siege on sellaista munakkuutta ja fiilistä, jota sain kokea Deutsch Nepalin keikalla Leipzigissa 2001, mutta mitä ei ole juuri levyillä kuultu. Levyn ehdoton helmi on yli kymmenminuuttinen Tintomara/Thiudinassus joka alkaa samankaltaisena "industrial-valitusballadina" kuin Erosion -albumin kappale How Low, mutta muuttaa luonnettaan, saaden hyvinkin väkivaltaisen kliimaksin. Sitä seuraava "keskiaikaisesta" kuorolaulusta ja uruista rakennettu No Rule sen sijaan on huonoin Deutsch Nepalin kappale minkä olen kuullut. Valitettavasti sitä seuraava varsin iskevä Son of Sam on vahingossa joutunut sen kanssa CD:n samalle raidalle.

A Silent Siege on paljon karkeampaa materiaalia kuin aikaisemmat levyt, ja tuo esille artistin vähemmän kuultua puolta. Tuttujen hypnoottisten rytmikuvioiden sijaan tämä levy tarjoaa primitiivisempiä ja tunnelautuneempia (myös meluisampia) kokemuksia, joissa Linan kädenjälki on silti vahvasti kuultavissa. A Silent Siege on erilainen ja omasta mielestäni oikein hyvä levy, vaikka se ei Benevolence:n tai Erosionin tasolle ylläkään.

John Björkman