Darkwood - Flammende Welt

Saksalainen Darkwood kuuluu niihin uudemman polven neofolk-yhtyeisiin, joiden vaikutteet tulevat etupäässä postilokeroa BM London WC1N 3XX käyttäviltä bändeiltä. Flammende Welt on bändin kolmas pitkäsoitto ja samalla kolmas osa "Euroopan kamppailulle" omistettua Triptychon-sarjaa. Ilman turhia kiemuroita käyttäen voidaan sanoa, että Flammende Welt on rauhallinen folk-levy muutamalla militaristisemmalla biisillä maustettuna.

 

Artisti: Darkwood
Formaatti: CD
Levy-yhtiö: Tesco
Julkaisuvuosi: 2001
Kokonaiskesto: 45 min.
Kappaleita: 13

Se on eräänlainen sekoitus yhtyeen kahdesta aiemmasta levystä, folk-painotteisesta In the Fields -debyytistä ja enemmän syntikoiden varaan rakennetusta kakkosalbumista Heimat & Jugend.

Levy alkaa syntikoilla tehdyllä introlla, joka tuo sekä sävellyksellisesti että soundillisesti mieleeni heikohkon Heimat & Jugendin. Seuraavat kolme puhdasta folk-kappaletta puolestaan ovat bändin debyytti CD:n linjoilla ja enemmän minun makuuni. Näistä kappaleista tulee jo selväksi, että Darkwoodille neofolk tuntuu tarkoittavan plektralla "rämpyttämisen" sijaan näppäilyyn perustuvaa kitaran soitantaa a’la Fire & Ice. Biisistä riippuen laulu on neofolk-bändeille tyypillistä kuiskaavaa puhelaulua tai perinteisempää, melodisempaa laulua. Conquer We Shall -kappaleessa on käytetty melko onnistuneesti saksan- tai englanninkielisen laulun sijaan pelkkää puhe-samplea. Levyn harvoista Heimat & Jugend tyylisistä biiseistä, minua miellyttää eniten Morgenthau, joka mielestäni muistuttaa Die Weisse Rose -aikaista Les Joyaux de La Princessea. Osasta folk-kappaleita, esimerkiksi Forgotten Beauty:sta, tulee mieleeni puolestaan alkupään Sol Invictus, koska Darkwood käyttää välillä vanhemmilta Sol Invictus -levyiltä tuttua efektoitua ja etualalle miksattua bassoa. Nämä peruselementit eivät kuitenkaan jaksa kantaa koko kolmea varttia ja loppua kohden levyn biisit kuulostavat mielestäni jo turhan paljon toisiltaan. Useat kappaleet alkavat saman kaavan mukaisesti ja joko näppäilytekniikasta tai muusta johtuen biisit kuulostavat rytmillisesti liiaksi yhdestä puusta veistetyiltä.

Kaiken kaikkiaan huippuhetkien ja hittibiisien, kuten myös täydellisten floppien poissaolo tekee levystä hieman tasapaksun kokonaisuuden. Mielestäni olisi ollut toimivampi ratkaisu tehdä Flammende Weltistä täysipitkän sijaan vain 10":n. Uskon, että siinä tapauksessa levy viihtyisi useammin soittimessani, kun nyt se jää todennäköisesti enemmänkin vain levyhyllyn koristukseksi.

Jaakko Penttinen

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot