Contemplatron - Antarabhâva / The Six Realms

Bardo-Thodul, tiibetiläinen kuolleiden kirja on sen verran usein industrial-musiikissa toistuva teema että sitä voi helposti kutsua jo kliseeksi. Puolalainen Contemplatron on kuitenkin tällä esikoislevyllään tulkinnut sitä todella onnistuneella ja luovalla tavalla.

 

Artisti: Contemplatron
Formaatti: CD
Levy-yhti÷: Wrotycz
Julkaisuvuosi: 200
5
Kesto: 72:50

Kappaleita: 12

Kauniisiin pahvikansiin pakattu levy on jaettu kahteen osioon: ensimmäiset kuusi raitaa (Antarabhâva) käsittelevät kuoleman ja uudelleensyntymän välisisiä tiloja, kun taas loppuosa käsittelee ihmisen kuutta kahlitsevaa ja tuhoisaa tunnetta. Virkistävää on kuulla heti kuinka Antarabhâva ei ole juurikaan synkkä tai kolkko, vaan siinä on enemmän kosmisen matkan tuntua. Contemplatron ei pelkää käyttää retrosoundeja, tai yhdistellä niitä orgaanisiin äänenlähteisiin. Mukana on pieni new age-vivahde, joka nimenomaan toimii levyn puolesta ja antaa sille makua. Avaruusäänet ja syntikkamelodiat sekoittuvat yllättävän kauniisti rumpujen, rituaalisoittimien ja tiibettiläisen munkkilaulun kanssa yhteen. Ja vaikka levyllä on jonkin verran monotonista toistoa, se ei ole staattisen jämähtänyttä, vaan dynaamista ja koko ajan eteenpäin matkaavaa. Contemplatronia on sinällään hauska verrata Peter Anderssonin vähemmän tunnettuihin projekteihin sillä tämä kuulostaa suurin piirtein siltä kuin Atomine Elektrine ja Svasti-Ayanam olisi lyöty yhteen.

Toinen osio The Six Realms on sitten synkempää ja lähempänä perinteistä dark ambientia, mutta myös erittäin tehty, sekä soundi että rakenne ovat eläviä ja orgaanisia.

Ei tämä vielä mikään mestariteos ole, mutta erittäin onnistunut, omaperäisen ja kiehtovan kuuloinen debyytti joka on jaksanut soida hyvinkin ahkerasti soittimessani viime aikoina. Esoteerisen ambientin, kuten Inaden tai Coilin ystäville ehdottomasti tutustumisen arvoinen paketti.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot

Bardo-Thodul, the Tibetan book of the Dead, is a common enough theme in industrial music to be called a cliché. Polish artist Contemplatron has nevertheless succeeded in making a very impressive and creative interpretation of it on this debut album.

The album, encased in a beautiful cardboard sleeve, is divided into two parts: the first six tracks (Antarabhâva) deal with the states between death and rebirth, and the latter half with man´s six destructive emotions. It is refreshing to hear how the Antarabhâva-section, dealing with death, is not at all that dark or desolate, but rather creates the feeling of a cosmic journey. Contemplatron has a bold way of using retro sounds and combining them with organic sound sources. There is a hint of new age-influence in the whole, which for the album, giving it a unique flavour. Space sounds and synth melodies mix surprisingly beautifully with percussion, ritual instruments and Tibetan throat song. Although the album works a lot with monotonous repetition, it is does not get stuck in place, but has a dynamic, evolving nature. In a way it is interesting to compare Contemplatron with some of Peter Andersson´s side-projects, because it sounds very much like a meeting of Atomine Elektrine and Svasti-Ayanam.

The second part, The Six Realms, is darker and closer to traditional dark ambient, but also very well made, with a living and organic sound and structure.

I would not go as far as calling this a masterpiece, but rather an exceptionally successful, original and fascinating debut album that has been spinning in my CD-player quite actively. Definitely worth getting for friends of esoteric soundscapes like Inade or even Coil.

John Björkman