Current 93 - Black Ships Ate the Sky

Current 93:n uutta albumia on World Serpentin kaatumisen yhtyeelle aiheuttamien taloudellisten haittojen takia saatu odottaa jonkin aikaa, mutta nyt se on lopulta ulkona. David Tibet (joka näyttää jälleen hyväksyvänsä vanhan taiteilijanimensä) on nähnyt maailmanlopun unia mustista laivoista jotka syövät taivaan. Tätä visiota tulkitaan vaihdellen haikean surullisesti tai maanisen raivokkaasti - ei siis mitään uutta taivaan (edes syödyn sellaisen) alla. Kuitenkin levy onnistuu olemaan klassista Currentia parhaimmillaan ja ehdottomasti odotuksen arvoinen.

 

Artisti: Current 93
Formaatti: CD
Levy-yhti÷: Durtro
Julkaisuvuosi: 2006

Kesto: 75:26

Kappaleita: 21

Yksi aivan erityinen piirre levyssä ainakin on, nimittäin valtava määrä vierailevia artisteja. Useimmat näistä tulkitsevat yhtä ja samaa Tibetin kirjoittamaa laulua, Idumaea:a. Levyn avaava Marc Almondin (Soft Cell) tulkinta ei vakuuta ainakaan minua, mutta tulkintojen joukkoon mahtuu paljon todellisia helmiä, ja jokainen artisti onnistuu tekemään kappaleesta aivan omansa. Etenkin kauniisti banjolla säestetty Bonnie "Prince" Billyn sekä levyn päättävä Shirley Collinsin aivan upea versio nousevat levyn parhaimmistoon (mainittujen lisäksi mukana on mm. Antony, Baby Dee ja Cosey Fanni Tutti). Levy virtaa mukavasti Tibetin itse pahaenteisten profetioiden ja eri artistien Idumaea-tulkintojen välillä. Täten Tibetin ääneen ei myöskään pääse kyllästymään levyn pitkän keston aikana. Nämä levyn kaksi "puolta" tuovat sekä vaihtelua että tukevat mukavasti toisiaan, kuuluen kuitenkin selkeästi yhteen (ja molempien joukkoon mahtuu runsaasti helmiä). Michael Cashmoren kitarointi on myös aivan parhaassa vedossaan, mikä nostaa levyn tasoa entisestään (joukossa on mm. kierrätettynä Halo-livellä kuultujen 4 Hypnagogue 4 ja 5 Hypnagogue 5-kappaleiden erinomaiset melodiat). Täten 21 kappaletta ja 75 minuuttia kuluvat puhtaan nautinnollisissa ja sopivan vaihtelevissa merkeissä, eikä joukkoon mahdu juurikaan heikkoja hetkiä.

Taiteellisesti levy ei ehkä pysty nousemaan aivan muutaman vuoden takaisen Sleep Has His House:n tasolle, eritoten koska Black Ships Ate the Sky on soundillisesti "klassista" Currentia, akustisten kitaroiden ja viulujen säestämänä. Se ei siis tarjoa suoranaisesti mitään uutta. Kuitenkin se on yksinkertaisesti niin kauniisti toteutettu että se ansaitsee paikkansa Current 93:n parhaimmistossa vailla kysymyksiä. Itse en pidä itseäni minään Current-fanina mutta tämä levy on soinut minulla hankinnan jälkeen lähes tauotta. Pakkohankinta ainakin kaikille jotka haluavat ostaa "vain ne hyvät" Current-levyt, ja myös erinomainen paikka aloittaa klassikkoyhtyeeseen tutustuminen.

John Bj÷rkman

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot