Arktau Eos - Ioh-Maera

Ioh-Maera on toisaalta Arktau Eosin uran tavanomaisin teos, toisaalta ainakin omasta mielestäni myös paras. Sillä yhdistyvät jälleen kerran pohjoisen shamanismin vaikutteet, rytmisyys ja maalailevat ambient-rakenteet, mutta niin että vaihtelua on paljon entistä enemmän. Taustalla kieppuvat hitaan dominoivat kuviot pitävät kiinnostavuutta yllä kautta linjan, ja vaikka kyse onkin lähinnä äänimaisemasta, kokonaisuudessa on sävelletyn musiikkiteoksen, ei pelkän levytetyn riitin, tuntu.

Artisti: Arktau Eos
Formaatti:
CD
Levy-yhtiö: Svart
Julkaisuvuosi: 2012
Kokonaiskesto:

Samalla kuitenkin pakettia vaivaa tietty tuttuus: alkupään osuudet tuovat hyvin vahvasti mieleen tietyt Coilin teokset, myöhemmät taas toisen jäsenistä muun tuotannon Aural Hologramsin ja Halo Manashin nimissä. Tämä ei ole kuitenkaan kritiikin aihe - kyseiset projektit kun edustavat niin kotimaisen kuin kansainvälisenkin rituaali-ambientin aivan terävintä kärkeä.

Ioh-Maeraa on vaikea kuvailla, varsinkin rituaali-ambientiin perehtyneille. Se on taattua Aural Hypnox -taustan laatua, vieläpä parhaimmasta päästä. Harva synkän ambientin levy pääsee siitä paremmaksi. Tällä kiekolla Arktau Eos lunastaa kaikki aiemmilla vasta vihjaisemansa lupaukset, kertaheitolla.

Ioh-Maera is on one hand the most generic work from Arktau Eos, on the other it is in my opinion also the best. On it, once again, combine influences from Northern shamanism, rhythms and landscape-forming ambient structures, but with more mutability than before. The slow, dominant figures swirling in the background keep it interesting all the way, and while it is essentially a soundscape, it carries the feel of a composed musical work, not just of a recorded rite’s. At the same time, the whole is haunted by the sense of familiarity: the early parts bring very strongly to mind certain works by Coil, and the latter, stuff made by one of the band’s members in his other projects, Aural Holograms and Halo Manash. This is by no means critique - those groups are after all among the best of ambient makers in both Finland and worldwide.

Ioh-Maera is hard to describe, especially to people already familiar with ritual ambient. It is of certified Aural Hypnox quality, among their best. Few dark ambient works are better. On this album, Arktau Eos makes at once true all the promise it has presented in its preceding works.