Arditi - Unity of Blood

Tämä vinyyli on ruotsalaisen Arditin ensimmäinen virallinen julkaisu, joten on paikallaan selvittää bändin olevan Puissancesta tutun Henrik Möllerin sekä vähän tuntemattomamman Mårten Björkmanin yhteistyötä. Jo kansitaiteesta voi hieman arvailla musiikkityyliä ja kyllähän levyltä vahvasti Der Blutharsch -henkistä militaristista industrialia löytyykin.

Artisti: Arditi
Formaatti: 7"
Levy-yhtiö: Svartvintras
Julkaisuvuosi: 2002
Painos: 500 kpl.
Kappaleita: 3

Nimibiisi Unity of Blood sisältää rauhalliseen tahtiin jyskyttäviä patarumpuja sekä junnaavasti etenevän ambient-henkisen taustan, joka muodostuu erilaisista sampleista. Ambienttia biisi ei kuitenkaan ole vaan raskaasti etenevää industrialia. Puhesamplejen sisältö ei kerro minulle mitään, mutta ellen aivan väärässä ole, kieli on italiaa. Varsin hyvältä kuulostava kappale, mutta ei missään nimessä rakenteellisesti mitään mullistavan uutta tarjoava. A-puolen toinen biisi Divina Patria on orkestraalinen kappale, joka kuulostaa joltain 40-luvun fanfaarimusiikilta torvineen ja samplattuine bassolauluineen. Biisi on lyhyt ja tuo lähinnä hymyn kasvoille, mutta on silti jotenkin kiehtovan kuuloinen.

B-puolen ainoa kappale Determination on saman tyylinen kuin nimibiisi, mutta patarumpu paukkuu aavistuksen aggressiivisemmin ja kappaleen tunnelma on kiihkeämpi. Myös jouset sahaavat tuomiopäivän sanomaa, mitä voisin kuvitella koko levyn teemaksi vaikka levy ei bonuksena tulevan postikortin lisäksi sisällä bändistä (projektista?) mitään informaatiota. Ainakaan tässä tapauksessa b-puolelle ei ollut jätetty jotain ylijäämäbiisiä, sillä kyllä Determination vähintäänkin samaan tasoon yltään kuin Unity of Blood.

Levy saattaa sisältää poliittisesti motivoitunutta materiaalia kuten militaristishenkiset industrial levyt silloin tällöin, joten herkkänahkaisille en sitä varauksetta viitsi suositella. Kuitenkin minusta tuntuu, että militarismin ja jopa fasisminkin kanssa flirttailevat orkesterit eivät omaa mitään sen syvällisempää ideologiaa vaan jatkavat ainoastaan tämän tyyliseen musiikkiin kuuluvia kliseitä. Toinen aiheellinen pohdinta on siinä, että alkaako tämä militaari-industrial olla jo loppuun kaluttu genre ja pitäisikö keksiä jotain omaperäisempää?

Kimmo Niukko

 


Takaisin - Kokoelmat - A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - R - S - T - U - V - W - Demot