Peter Andersson - Music for Film and Exhibition

Raison D´Êtrestä ja lukuisista muista projekteistaan tunnettu Peter Andersson tuskin kaipaa esittelyjä miehenä jonka voitaneen kiistatta sanoa saavuttaneensa jo vankasti oman alansa huipun. Anderssonin ammattitaito henkeäsalpaavien äänimaisemien luojana on johtanut häntä tekemään musiikkia myös muihin tarkoituksiin kuin levylle - tässä etunenässä lyhytelokuviin ja myöskin tiede- ja taidenäyttelyihin. Näiden luomusten julkaiseminen levymuodossa myös varsinaiselle kuulijakunnalle on toki vääjäämätöntä.

Artisti: Peter Andersson
Formaatti: 2CD
Levy-yhti÷: Yantra Atmospheres
Julkaisuvuosi: 200
Kesto: 73:58 +
Kappaleita: 16 + 11

Music for Film and Exhibition on melko tuhti paketti Anderssonia - kaksi yli 70 minuutin mittaista CD-levyllistä, nimittäin. Ensimmäinen CD koostuu pääosin valmistumattoman Tulpa-elokuvan soundtrackista. Vaikka ne ovat vuodelta 1999, ne ovat mielestäni melko kömpelöä työtä Peter Anderssonilta - syntikkamelodioihin pohjaava musiikki juontaa mielen lähinnä Raison D´êtren 90-luvun puolivälin materiaaliin, ajalta ennen hänen soundinsa läpimurtoa täysiin ulottuvuuksiinsa. Seuraavat kappaleet The Visible Human ja Virtual Body on sävelletty Linköpingin yliopistosairaalan röntgenopetusvideota varten, ja ovat avaruus-new-age-ambient-soundeillaan enemmän Atomine Elektrine-koulukuntaa. Jokseenkin samaa rataa jatkavat seuraavat neljä Linköpingin yliopiston vuoden 2003 tiedenäyttelyn musiikit (vaikka nämäkin ovat aikakauteen nähden yllättävän kömpelöitä). Ykköslevyn viimeisenä soiva samannimiseen animaatioelokuvaan sävelletty The Rim on sitten jotankin aivan omassa luokassaan.

Jos ykköslevy ei paljoa hätkäyttänyt, tarjoaa toinen CD läpeensä erittäin laadukasta materiaalia. Ensimmäiset kuusi raitaa muodostavat Natura Fluxus-lyhytelokuvan (jonka Yantra Atmospheres on myös julkaissut DVD:nä) ääniraidan. Kyseessä on upean orgaanisia, luontoon pohjaavia äänimaisemia jotka edustavat täysin Anderssonin 2000-luvun tuotannon huipputasoa. Myös loppulevy pitää saman tason, ja erityismaininnan ansaitsee kerrassaan upeasti leijaileva raita The Scientific Passage II, joka itseasiassa on uudelleentyöstetty versio ykköslevyn kappaleesta The Scientific Passage ja tuo mielestäni hieman Troum-maisia piirteitä Anderssonin musiikkiin. Viimeinen raita, lasi- ja keramiikkataidenäyttelyyn sävelletty Dawn and Twilight, toimii lisäksi hienona esimerkkinä siitä kuinka hienosti hän pystyy työskentelemään käyttäen pääasiassa luontoääniä pohjana (vaikka kappaleen loppupuoli kulkeekin enemmän perinteisen Raison-maisissa merkeissä).

Vaikka tämän kokooman ykköslevy ei suoraan sanottuna ollut hääppöinen (ainakaan tekijänsä mittapuulla), on kakkoslevyn huikea taso (ja yli 70 minuutin soittoaika) sen tasoinen korvaus että levyn hankintaa kannattaa ehdottomasti ainakin harkita. Hyvien äänimaisemien ystävien ei kannata edes epäröidä.

John Bj÷rkman